Vakcinisano samo dvoje dece

Od kako je počela vakcinacija, za dva dana vaksinisano je samo dvoje dece u predškolskom dispanzeru. Prioritet imaju deca sa hroničnim tegobama kao i ona koja imaju problema sa srcem, a vakcinu mogu da prime deca starija od šest meseci starosti. Roditelji koji žele da vakcinišu svoju decu trebalo bi da se obrate izabranom lekaru.

Pedijatri u Dečjem dispanzeru napravili su spiskove dece koja su prioritet u vakcinisanju. Problem je što jedna ampula vakcine sadrži deset doza, a pošto su samo dva deteta vakcinisana ostatak vakcine je bačen. Razlog je upotrebni rok vakcine od 24 sata nakon otvaranja ampule.

Pedijatar dr Ljubica Marković za televiziju Pančevo izjavila je da bi roditelji trebalo da se posavetuju sa izabranim lekarom pre primanja vakcine, jer će prema njenim rečima lekar roditeljima dati adekvatan savet da li je potrebno vakcinisati dete. Deca koja su hronični bolesnici ili imaju problema sa srcem prioritet su i obavezno bi trebali da se vakcinišu, istakla je dr Marković.

Spiskovi dece koja su prioritet za vakcinu biće prošireni jer je do sada slab odziv. Doktori u predškolskom dispanzeru očekuju da će do kraja godine dobiti još vakcina.