Vakcinacija u gradskim službama

Danas je počela vakcinacija protiv novog gripa zaposlenih u gradskoj upravi i gradskim javnim preduzećima. Mala količina vakcina dovoljna jer je i odziv mali. Od 300 ljudi iz Gradske uprave za vakcinaciju protiv gripa A H1N1 prijavilo se 80 zaposlenih. Na spisku onih koji su pristali da prime ovu vakcinu nalazi se 600 zaposlenih u gradskim javnim službama, po podacima koje nam je dostavio dr Novica Đorđević, član Gradskog veća zadužen za socijalnu politiku i zdravstvo. On se danas prvi vakcinisao, a među prvima bio je i Zoran Jovanović iz Gradskog veća čiji su resor finansije.
- Nisam uopšte razmišljao o tome da se ne vakcinišem. Na taj način štitim i sebe i druge, jer se vakcinacijom sprečava širenje epidemije. Imam poverenja u kvalitet vakcine i ne verujem u priče o njenim katastrofalnim efektima, rekao je Zoran Jovanović pred kamerama TV Pančevo neposredno posle primanja vakcine.
Jedna od prvih koja se vakcinisala, bila je i direktorka Doma za nezbrinutu decu „Spomenak“, Ljiljana Veličković. - To sam uradila da bih zaštitila i sebe i decu. Od Ministarstva smo dobili odobrenje da vakcinišemo maloletnu decu u Domu, a oni punoletni će se sami izjašnjvati, rekla je Ljiljana Veličković za TV Pančevo.
Prvi na spisku iz javnih preduzeća za vakcinaciju bili su radnici JKP Zelenilo i JKP Higijena.
- Reč o je o radnicima koji su na terenu i rade u veoma teškim uslovima, objasnio je razloge za njihov izbor kao prioritet, dr Đorđević.
Odziv je bio vrlo slab. Od 80 vakcina koliko je u prvoj isporuci predviđeno za gradske javne službe, danas je iskorišćeno oko 40-tak. Vakcinacija će se za ove ljude nastaviti i u ponedeljak i u utorak, kazao je dr Đorđević. Na spisku su i druga preduzeća, kulturne institucije i RTV Pančevo.
Po rečima dr Đorđevića, nova isporuka vakcina protiv gripa tipa A H1N1 u Pančevo stiže za 10 do 15 dana.