U Španiju po „rafinerijsko” iskustvo

PANČEVO, 13. jul 2014. (TV Pančevo) – Pančevačka Rafinerija planira izgradnju i drugih pogona. Kako bi se uverili kakve tehnologije su u pitanju, sledeće nedelje u Bilbao, u Španiju, putuje članica Gradskog veća zadužena za privredu Jelena Batinić sa delegacijama NIS-a i Ministarstva rudarstva i energetike. U ovom španskm gradu takođe postoji velika Rafinerija.

Španski grad Bilbao je najveći grad Baskije, koja obiluje rudama. Aktivno je industrijsko središte sa rafinerijama i razvijenom železničkom i hemijskom industrijom, a pritom je najvažnija španska luka na Atlantskom okeanu. Upravo ovaj grad biće domaćin srpskoj delegaciji, u kojoj će biti i pančevačka većnica zadužena za privredu Jelena Batinić.

- Naftna industrija Srbije je u Gradu Pančevu ostvarila uspešnu privatizaciju, Pančevo je tehnološki uznapredovalo. Naše je da se odazovemo i posetimo španski grad Bilbao, koji je dosta sličan Pančevu po pitanju industrije. Tri puta je veći od Pančeva, ima i Rafineriju i hemijsku industriju, veliku luku. Ono što imaju i što je za njih interesantno kao investicija u Srbiji jeste dubinska prerada nafte, rekla je Jelena Batinić, članica Gradskog veća.

Jelena Batinić kaže da je za sada u planu samo poseta španskoj Rafineriji.

- Obići ćemo Rafineriju i videti kakvo je novo postrojenje, tehnološki savremeno kada je reč o dubinskoj preradi nafte, dodala je Jelena Batinić.

Članica Gradskog veća zadužena za privredu i investicije Jelena Batinić očekuje da španska delegacija, odnosno predstavnici Rafinerije iz Bilbaa, uzvrate posetu Pančevu i obiđu ovdašnja rafinerijska postrojenja.