Tužioci u Pančevu iz Beograda

U Pančevu će oba tužioca, i u osnovnom i u višem tužilaštvu, biti iz Beograda, po odluci Visokog saveta pravosuđa. Savet je danas saopštio i imena sudija koje on bira, kao i predloge za nove sudije, čija imena bora da potvrdi Skupština Srbije. Visoki savet sudstva objavio je spisak imena više od 2000 reizabranih i novih sudija za funkcije u sudovima opšte i posebne nadležnosti. Ovim imenovanjima je, uz izmenu više od 400 tužilaca,, okončan personalni deo reforme pravosuđa.
Nova mreža pravosudnog sistema počinje da funkcioniše 1. januara 2010. godine. Viće neće važiti dosadašnji nazivi: opštinski, orkužni, trgovinski, pa čak ni Vrhovni sud Srbije. Umesto tog suda, uvodi se Vrhovni kasacioni sud. Ukida se 138 opštinskih sudova, a uvodi se 34 osnovna suda, jedan od njih i u Pančevu. Umesto 30 okružnih, postojeće 26 viših sudova. U tim sudovima će se suditi za dela za koja je predviđeno više od 10 godina zatvora, u nekim građanskim sporovima, u sudskim slučajevima vezanim za štrajkove i radne sporove. Oni će takođe u drugom stepenu, odlučivati o žalbama na odluke osnovnih sudova.
Uvode se i 4 nova suda – apelacioni sudovi u Beogradu, Novom Sadu, Kragujevcu i Nišu. Oni će odlučivati o žalbama na odluke viših sudova.
Drugi deo pravosdune mreže čini sudovi sa posebnim nadležnositma: Upravni sud za upravne sporove. Umesto 17 trgovinskih, ubuduće će posotjati 16 privrednih sudvao i Privredni apelacioni sud u Beogradu.
Umesto 173 prekršajna organa, postojaće 45 prekršajnih sudova i Viši prekršajni sud u Beogradu.

Na čelu Višeg javnog tužilaštva u Pančevu (do sada okružni tužilac), umesto Milna Niškanovića biće Gordana Čolić, koja je do sada bila sudija u Trećem opštinskom sudu u Beogradu. Njeni zamenici su Aleksandar Jančić, Ana Kurai i Olivera Sekulić Šošdean, koji su i do sada bile zamenici okružnog tužioca u Pančevu. Umesto Branke Vučković, koja je sada bila opštinski tužilac, na mesto tužioca Osnovnog javnog tužilaštva u Pančevu imenovana je Ana Borović iz Trećeg opštinskog tužilaštva u Beogradu.
Branka Vučković, dosaašnji opštinski tužilac, odlazi u Novi Sad na mesto zamenika tužioca u Apelacionom suda. Zamenik u ovom Tužilaštvu biće i Vesna Vučićević, do sada zamenik okružnog tužioca u Pančevu. Za zamenika Apelacionog javnog tužilatšva u Beogradu ide Dragan Često, do sada tužilac Okružnog tužilaštva u Pančevu.
Zamenici osnovnog, tj. opštinskog tužioca u Pančevu ostali su:
1. Aleksandar Dedaucić,
2. Jasmina Žujović,
3. Mišo Zahorec,
4. Ljiljana Knežević,
5. Svetlana Milić,
6. Jon Munćan i
7. Lidija Spišjak Kočar.
Za sada osmi zamenik osnovog tužioca u Pančevu biće i
8. Gabor Nađ, koji stiže iz tužilaštva u Kovinu.

Sudije Apelacionog suda u Novom Sad biće Dragoljub Vujasinvoić, do sada predsednik Okružnog suda u Pančevu, kao i sudija ovog suda, Persida Jovanović.

Viši sud u Pančevu biće nadležan za područje Južnog Banata, to jest osnovnih sudova iz Pančeva i Vršca. Predviđeno je da u njemu sdui 9 sudija, od kojih je do sada objavljeno 7 imena:
1. Vesna Vuković, do sada sudija Opštinskog suda u Pančevu,
2. Svetlana Lazarević iz Opštinskog suda u Vršcu,
3. Slavica Maksić iz Opštinskog suda u Kovinu,
4. Jonel Mureša, do sada sudija Opštinskog suda u Pančevu,
5. Ksenija Ogrizović, do sada okružni sudija,
6. Sahter Ondrej, dosadašnji sudija Opštisnkog suda u Kovačici i
7. Stanka Simonović iz Okružnog suda.

Na spisku sudija Višeg suda u Pančevu, koji na neki način nasleđuje Okružni sud, ali ni u nekom drugom sudu, nema imena Nedeljka Martinovića, Nikole Medaković, Ilije Rule, Dušana Sivčeva, Vladislave Sajkov Baroj, Olge Bukvić i Ivana Mitrovskog.

Osnovni sud biće nadležana za Alibunar, Kovačicu, Kovin, Opovo i naravno, za grad Pančevo. Jedinicie će postojati u Alibunaru, Kovačici i Kovinu. Predviđeno je da u ovom sudu radi 36 sudija, od kojih je objavljeno 32 imena.
1. Monika Abci-Tadić,
2. Snežana Barać,
3. Bojan Veličković,
4. Radinka Gulić,
5. Lidija Gujaš,
6. Elvira Dražilov,
7. Biljana Đorđević,
8. Milena Kornović,
9. Slađana Krstanović,
10. Natalija Kužić,
11. Ružena Medić,
12. Milijan Milošić,
13. Jasmina Petrović,
14. Nela Petrušević,
15. Živa Radojev,
16. Jasmina Romčev,
17. Ljiljana Sinđić,
18. Ana Stanojević,
19. Gorica Stojakov-Vujaisnović,
20. Violeta Ćirić-Pinter,
21. Milica Filipović i
22. Spomenka Hrkalović.

Iz Kovina za sudije Osnovnog suda u Pančevu stižu:
23. Ivanka Blagojević,
24. Svetlana Bogunović Nađ,
25. Anđa Radović,

Iz Kovačice za sudije Osnovnog suda u Pančevu stižu:
26. Dalea Irinel,
27. Pavel Kukučka,
28. Dorina Magdu i
29. Nenad Stanisavljević.

Iz Alibunara za sudije Osnovnog suda u Pančevu izabrani su:
30. Mojse Kostić,
31. Mirjana Todorov i
32. Bakara Tomić

Što se tiče privrednih sudova na više mesto, u Privredni apelacioni sud u Beogradu, odlazi Miroslav Nikolić, do sada predsednik Privrednog suda u Pančevu.
Za sudije Privrednog suda u Pančevu izabrane du dosadašnje sudije:
1. Svetlana Denčić-Bjelanović,
2. Speranca Jančić,
3. Zlatibor Kanački i
4. Nenad Unčević.

Predsednik Vrhovnog suda Srbije Nata Mesarović rekla je da je to telo spremno da prihvati javni razgovor sa kandidatima koji smatraju da izbor nije izvršen objektivno i da ga mogu osporiti.

Komentari 

 
+1 #5 Bahtija 29-07-2013 19:59
Trebalo bi dobro ispitati imovinu sudija ,a ne pored plate da imaju i 13 platu .ZATO PREDLAZEM DA SE SVE SUDIJE PROVERE
Citiraj
 
 
+2 #4 03-02-2010 17:51
Uzas jednom recju.... cast izuzecima, ali ostali su svakojaki sudski restlovi, koji se tesko upotrebljivi u dodeli pravde.
Citiraj
 
 
-5 #3 01-01-2010 12:04
Ljiljana,

"Na spisku sudija Višeg suda u Pančevu, koji na neki način nasleđuje Okružni sud, ali ni u nekom drugom sudu, nema imena Nedeljka Martinovića, Nikole Medaković, Ilije Rule, Dušana Sivčeva, Vladislave Sajkov Baroj, Olge Bukvić i Ivana Mitrovskog."

Vidim i nas veliki Pancevacki dobrica Bjelica se zalozio za izbacene sudije.. Sta je to u pitanju?

Ko je tu postenjacina a ko los momak ili devojka?

Da li je bilo prituzba na njihovo sudjenje?

Da li ima neke sporne presude u Strzburu a da su to njihove?
Citiraj
 
 
+4 #2 28-12-2009 22:50
vecina onih najblaze receno losih sudija je i dalje na istom mestu. Mozda ce iz sraha u pocetku biti objektivniji ali dok se ne uvede zvucno i video snimanje snimanje sudjenja za gradjane se nista na bolje nece promeniti
PS. Bar jedan sa skronmog spiska onih sudija koji nisu izabrani ima vece znanje od vecine koji su ostali
Citiraj
 
 
+5 #1 21-12-2009 19:03
fascinating story :)
Citiraj