Stratište sinulo

PANČEVO, 8. avgust 2014. (TV Pančevo) – Spomen-kompleks Stratište je konačno osvetljen. Javno preduzeće „Direkcija za izgradnju i uređenje Pančeva“ završilo je svoj deo posla, pa je Stratište noću obasjano sa pet reflektora sa visokih stubova. Ovo je samo jedan u nizu poteza da bi se Stratište očuvalo.

Napadi na spomenik Brazde u spomen-kompleksu Stratište često su bili noćni. Mrak je saveznik vandala i lopova – lovaca na sekundarne sirovine, u ovom slučaju skupu broznu. Od ove nedelje kompleks Stratište i spomenik Brazde su osvetljeni, pa će i prilika za vandale i lopove biti lošija.

- Direkcija je konačno završila radove na Stratištu. Stratište je osvetljeno. Sve je u funkciji. Elektrodistribucija je pustila struju. Menjani su osigurači, podnožje kućišta, sve je pušteno u rad. Imamo pet stubova javne rasvete, tj. javnog osvetljenja sa reflektorima. „Tehnika Vršac“, koja inače radi odžavanje javnog osvetljenja za Direkciju, samo je izvršila kontrolu i od sada je to u našoj nadležnosti, izjavio je Damir Jovanović iz JP-a „Direkcija“.

Ne tako davno Grad Pančevo je izdvojio dva miliona dinara za osvetljenje Stratišta. Posao je urađen, ali je bilo problema da do njega stigne i svetlo.

- Bilo je problema. Izveli smo radove – ugradili smo podzemni kabl, postavili nove stubove, koji osvetljavaju kompleks sa četiri strane, i na stazi jedan stub, postavili smo novu rasvetu, postavljen je novi trafo. Od tada do sada zaista ne znam šta se dešavalo, ali dobili smo nalog da završimo rasvetu, da je dovedemo u ispravno stanje, da pustimo struju i sada je, što se toga tiče, sve u redu, objasnio je Damir Jovanović.

Pošto je spomen-kompleks Stratište na izdvojenom mestu, blizu Pančeva i blizu Jabuke, a opet ni u jednom od ta dva naseljena mesta, laka je meta vandala. Osvetljenje, osim što pokazuje brigu, trebalo bi da odvrati lopove. A kad je zasvetlelo, valja ga i održavati.

- Kompleks Stratište je praktično spomenik kulture i jeste van granica građevinskog reona, ali po Odluci o javnom osvetljenju, održavanje je povereno nama, u građevinskom reonu. Nigde se u Odluci ne pominju spomenici, ali ćemo sada, kada smo preuzeli i doveli u ispravno stanje, održavati taj kompleks, konkretno rasvetu na kompleksu, najavio je Damir Jovanović.

Prvi korak na očuvanju spomen-kompleksa Stratište je urađen. Valja očekivati i korake svih nadležnih u sistemu pažnje prema ovom spomeniku kulture. Zajedničkom brigom šanse da Stratište opstane se povećavaju.