Stanovnici Mise traže pomoć i od Vučića i Nikolića

PANČEVO, 22. jul 2014. (TV Pančevo) – Kako bi se lakše izborili da trasa buduće magistralne pruge ne prođe kroz naselje Stara Misa, deo stanovnika ovog naselja formirao je svoje udruženje građana. Pisma u kojima iznose svoje argumente i pozivaju na razgovor poslali su na desetak adresa, od predsednika Tomislava Nikolića i premijera Aleksandra Vučića, preko pokrajinskog premijera Bojana Pajtića do direktora „Železnica Srbije” i NIS-a. Odgovore su za sada dobili od gradskog i republičkog ombudsmana.

Već mesecima stanovnici Stare Mise vode akciju da se trasa buduće pruge premesti – da ne prođe sadašnjim rafinerijskim kolosekom, koji im je ispod prozora, nego da zaobiđe Pančevo u širem luku. Sada su formirali Udruženje građana stanovnika Mesne zajednice „Mladost” i rešili da svoj problem objasne nadležnima u Republici, Pokrajini i ključnim javnim preduzećima.

- Hoćemo sve da obavestimo šta radimo i kakvi su nam planovi. Nadamo se da će neko imati razumevanja da se reši problem sa prugom. Prvo smo stupili u kontakt sa gradonačelnikom Pančeva, uglavnom telefonom. Sada smo i zvanično poslali dopis da nas primi. Nadamo se da će to ispuniti. Druge aktivnosti preduzimamo u petak, 25. jula - u 18 sati održaćemo Skupštinu građana Mesne zajednice „Mladost“. Koristim priliku da pozovem građanstvo na taj sastanak, koji će biti u Kozaračkoj ulici br. 30, gde ćemo verovatno doneti neku odluku o daljem radu. Nije isključeno, što se već naveliko traži, da izađemo na prugu, izjavio je Denko Tončev.

- Poslali smo dopise, molbe, na dvanaest adresa. Baš smo molili da nam pomognu, jer pruge prolaze kroz naselje. Prolaze i kroz Pančevo, ne obilazeći ga. Čuli smo da u mnogo mesta pruge obilaze oko grada. Tako je u Subotici, Zrenjaninu, Kikindi, Čačku... Obratili smo se predsedniku Republike - Nikoliću, predsedniku Vlade - Vučiću, ministarki za saobraćaj - Mihajlović. Obratili smo se direktoru „Železnica Srbije“, direktoru NIS-a, a i zaštitniku građana Pančeva, Srbije i Autonomne Pokrajine Vojvodine, naveo je Soltir Đorović.

Pisma su poslata i predsedniku pokrajinske Vlade, nadležnom pokrajinskom sekretaru, kao i na adrese nadležnih za ekologiju na nivou Grada, Pokrajine i Republike. Soltir Đorović kaže kako su ombudsmani već reagovali.

- Odmah smo dobili odgovor od zaštitnika građana Grada Pančeva. Sa njima smo imali pozitivan razgovor. Iznenađeni su bili kada su čuli kuda sve ide pruga. Javila nam se Kancelarija zaštitnika građana Srbije Saše Jankovića sa pozitivnim mišljenjem po nas. Imali smo usmeni kontakt, a i pismeno su nam se obratili da su dobili naš dopis. Rekli su da će učiniti što je u njihovoj moći da nam pomognu, naglasio je Soltir Đorović.

Bunt stanovnika Stare Mise zbog planiranog pojačanja železničkog saobraćaja pored njihovih kuća, mesecima traje, ali Denko Tončev ne krije nezadovoljstvo, jer, kaže, pomaka nema. Povremeno neko izrazi razumevanje, ali to brzo padne u vodu. Kao primer navodi nedavni obilazak sporne pruge predstavnika Ministarstva saobraćaja sa gradonačelnikom, o čemu ni mediji ni građani nisu bili obavešteni.

- Pitao sam gradonačelnika što je to uradio. Kaže da je bilo na njen zahtev i da on nije mogao nikoga da pozove, ni nas kao građane. S kim je bio, šta je pričao, to verovatno samo on zna, dodao je Denko Tončev.

U Udruženju građana MZ „Mladost” očekuju da najkasnije polovinom avgusta dobiju odgovore sa svih nadležnih adresa kojima su se obratili. Kažu da bi to bio prvi korak ka dijalogu i iznošenju argumenata.