Stambena gradnja u centru grada

PANČEVO, 26. jul 2014. (TV Pančevo) – Revizija Plana generalne regulacije za širi centar Pančeva, urbanistički rečeno, izmene i dopune pograma za celinu 1, je odmakla. Posle javnog predstavljanja u toku uvida, koji je trajao mesec dana, stiglo je više desetina primedbi kako investitora tako i građana čije su nekretnine u ovom delu grada. U petak je pred gradskom Komisijom za planove počela rasprava o svakoj pojedinačnoj primedbi.

Najviše pažnje u raspravi o urbanisitčkom planu šireg centra grada, koji je i najatraktivinija zona, privukla su pitanja vezana za stanogradnju. Bilo je i dosta primedbi u petak, kada je i počela rasprava u Maloj sali Skupštine Grada.

- Ja bih da se zahvalim svima koji su aktivno učestvovali u donošenju ovih izmena i dopuna, pošto su se i građani i kolege odazvali. Stiglo je više od 40 podnesaka, s tim što svaki podnesak ne sadrži samo jedan komentar, primedbu, sugestiju. Neki sadrže i više. Tako da je ovo bila dobra prilika da još jednom pređemo ceo plan da ga proverimo kroz primedbe koje su nam oni sugerisali. Veliki deo smo uspeli da prihvatimo. Određeni broj primedbi može delimično da se ugradi u plan, dok određeni deo ne. Tako da se nadam da će ovo biti jedno kompromisno i optimalno rešenje za sve strane, učesnike, rekla je Olivera Dragaš, vodeći planer JP-a „Zelenilo“.

U ovoj fazi revizije Plana pred gradskom Komisijom za planove zainteresovane strane, građani i investitori, sa jedne, i urbanisti, sa druge, koji su, inače, i predlog plana izradili, vode otvoreni dijalog o pojedinačnim parcelama i pitanjima. Urbanisti iz „Direkcije“ su već neke primedbe prihvatili u periodu javnog uvida.

- Nema tu nekog velikog generalizovanja. Zato što su ovo filigranska doterivanja. Svako se osvrnuo na svoj problem i sa te tačke posmatrao plan, a mi smo, ipak, gledali opšti prostor u celini. Tako da sada sa ovim pojedinačnim podešavanjima, mislim da će to biti mnogo bolje nego što je to bilo u osnovnoj verziji, dodala je Olivera Dragaš.

Najveći kamen spoticanja između urbanista i onih koji su imali primedbe je bila spratnost objekata.

- Više puta se potkradalo to da stanovanje tražimo na keju, međutim, ne tražimo tamo nego duž Mučeničke ulice, gde je planirano oko 5 hiljada kvadrata podzemne garaže. 2008. godine je bilo manjka stambenog prostora. Danas, 2014, ima viška stambenog prostora u gradu i teško je isplativa investicija ako ostajemo pri tome da to bude čisto poslovni deo, rekao je jedan Pančevac.

- To je maksimum koji je mogao da se da za takav prostor, više od toga nismo u mogućnosti. I dalje se primenjuju parametri onako kako su dati u Planu detaljne regulacije, rekla je Olivera Dragaš.

- Sa jedne strane je blok P plus 4, a sa druge je P plus 2 plus PK, a on ne dobija nikakvu spratnost. Tu još govorite da je tu park, a od parka, ne znam da li ste bili na terenu, maltene nema ništa. To je jedna još porodična parcela, vlasnik je Julija Bisak, koja ima taj objekat ima od 60-ih godina, a objekat je sagrađen čak 1900. Tu je proglašena zona zelenila, rekla je jedna Pančevka.

- To je prostor koji nije namenjen za izgradnju, već je namenjen za trg, prilaz groblju i za rešavanje parkiranja, takođe za potrebe prilaska groblju. Tako da svi objekti koji imaju regularne dozvole, oni se zadržavaju u sadašnjem postojećem stanju. Ništa se sada neće rušiti, odgovorila je Olivera Dragaš.

- Tražili smo da se faktički započeto privođenje zemljišta nameni da se notira, odnosno da se uzme sa mehanizmom stečajne obaveze i da se za predmetnu parcelu to uvaži, rekao je jedan sugrađanin.

- Biće više takvih komentara. Generalni plan je dao široke zone i odredio koja spratnost ne može da se prevaziđe u određenim delovima grada, ali iz njega proizlazi da se planovima nižeg reda za svaki blok i za svaku pojedinačnu zonu rešava kasnije spratnost. Tako da je dat maksimum za obrađivače koji kasnije rade planove nižeg reda i toga smo se držali. Ali, svim tim zonama koje je široko obeležio Generalni plan nije moguće zadržati uvek tu maksimalnu spratnost i zbog širine ulica i zbog drugih stvari, objasnila je Olivera Dragaš.

Posle rasprave o podnetim primedbama na izmene i dopune Plana generalne regulacije za Celinu 1, odnosno širi prostor centra Pančeva, gradska Komisija za planove odlučivaće da li će ih i prihvatiti. A onda izmenjeni plan ide pred odbornike Skupštine Grada, koji donose konačnu odluku.