SRS: Zemlju podeliti siromašnima

PANČEVO, 31. jul 2014. (TV Pančevo) – Pančevački radikali smatraju da bi državno poljoprivredno zemljište na teriotiji Grada Pančeva trebalo dati nezaposlenim porodicima na korišćenje na 20 godina. Na taj način i gradska vlast bi pokazala da na konkretan i ozbiljan način želi da rešava nagomilane socijalne probleme, rečeno je na današnjoj konferenciji za novinare Srpske radikalne stranke.

Gradski odbor Srpske radikalne stranke u Pančevu zahteva od gradske vlasti da uvede red u način korišćenja državnog poljoprivrednog zemljišta i predlaže da se to zemljište izda u zakup nezaposlenim porodicama, s obzirom na činjenicu da u Pančevu ima preko 11 hiljada nezaposlenih lica, a poljoprivrednog zemljišta 27 hiljada hektara, kazao je Petar Jojić, predsednik Okružnog odbora Srpske radikalne stranke.

- Svakoj porodici bi trebalo besplatno dati zemljište na korišćenje na 20 godina, da bi mogli da se rešavaju socijalni problemi. Ovo bi bio prvi korak u konkretnom rešavanju socijalnih problema na teritoriji Grada Pančeva i prvi put u Srbiji, kako bi nezaposlene porodice mogle sebi da obezbede egzistenciju. Svaka porodica bi prema našim saznanjima, mogla da dobije skoro tri hektara na korišćenje i predlažemo da to bude na 20 godina, s obzirom na tešku ekonomsku situaciju, rekao je Petar Jojić, predsednik Okružnog odbora Srpske radikalne stranke.

Radikali smatraju da bi što pre trebalo da se promeni i Zakon o državnom poljoprivrednom zemljštu.

- Treba sprečiti pljačku državne imovine, izvršiti popis državnog poljoprivrednog zemljišta po vrstama, da li je privedeo nameni ili nije. Treba utvrditi koliko ima pašnjaka, zašto se pašnjaci ne vraćaju seljacima i zašto je dozvoljeno da pašnjake oru profiteri, istakao je Jojić.

SRS će tražiti od aktuelne gradske vlasti na uvid i pregled državnog poljoprivrednog zemljišta, kaže Petar Jojić.