Srpski na španskom, engleskom i češkom u Omoljici

PANČEVO, 1. avgust 2014. (TV Pančevo) – Volontere Udruženja „Suncokret“ i njihove goste u kampu u Omoljici kiša je danas sprečila da čiste priobalje Ponjavice. Umesto toga, održali su radionicu srpskog jezika i književnosti. Svih četrnaestoro volontera iz deset zemalja su pokazali i praktično koliko su savladali srpski jezik.

Umesto da sakupljaju otpad oko Ponjavice i prave stazu oko nje, 14 volontera koji su gosti kampa u Omoljici učili su srpski jezik sa svojim domaćinima. Kako su svi sa različitih krajeva sveta, naš jezik i pismo učili su služeći se engleskim jezikom.

- Ja sam Španjolka i imam mlađeg brata. Majka, otac, tetka, teča, krava, tele, mačka, grom, cvet, sunce, to sam naučila da kažem, rekla je Ira Uranga Muriljo iz Španije.

Od reči, preko rečenica pa i do recitovanja pesama. Hoze David Martinez iz Španije govorio je stihove Jovana Dučića.

Gošća iz Republike Češke je iskoristila priliku da praktično obnovi svoje znanje srpskog jezika.

- Nisam u Srbiji bila 2 godine, a trebalo je da vežbam srpski. Meni se činilo da mogu da spojim ove dve stvari, da radim nesto što ima smisao i da učim srpski, rekla je Kristina Altmanova iz Češke.

Plan rada radionice srpskog jezika i književnosti osmislio je Ivan Matejić, vođa Kampa „Mladi istraživači Srbije“ iz Beograda.

- Oni su veoma obrazovani ljudi, ali nemaju dovoljno dodira sa našom kulturom. Kroz radionice moramo više da utičemo na njih. Ovo jeste radni kamp, ali moramo i da vršimo propagandu naše kulture i društva, kako bi se naši gosti bolje upoznali sa srpskom kulturom, rekao je Ivan Matejić, vođa Kampa „Mladi istraživači Srbije“ iz Beograda.

Sve što su planirali da urade oko priobalja Ponjavice uradiće u subotu, jer za tada najavljuju suvo vreme, a kako kažu volonteri, posla ima dosta.

- Danas je bilo predviđeno da se sređuje priobalje Ponjavice. U planu je da se nastavi staza koja će biti posuta zemljom, kako bi bila vidna i kako bi njome moglo da se šeta. Takođe je u planu da se naporavi kanal duž polja kukuruza i Ponjavice da bi se sprečilo upadanje zemlje u Ponjavicu, objasnio je Vuk Savanović, vođa kampa „Suncokret“.

U ponedeljak, 4. avgusta, Omladinsko udruženje „Suncokret“ će zatvoriti drugi po redu Međunarodni kamp u Omoljici. Četrnaestoro mladih ljudi se vraća kući i, kako kažu, potrudiće se da ostanu u kontaktu.