„Slatko“ druženje pčelara u Starčevu

PANČEVO, 1. avgust 2014. (TV Pančevo) – U okviru ,,Dana druženja” u Starčevu je bila organizvoana i izložba meda i pčelarskih proizvoda. Na ovoj manifestaciji, koja se održava 15. put, pčelari su pored izložbe, imali priliku da se i druže, razmene iskustva, a bilo je organizvoano i predavanje o novim propisima koji se tiču pčelara.

Društvo pčelara iz Starčeva, inače jedno od najaktivnijih u južnom Banatu, organizovalo je u okviru stračevačkih Dana druženja izložbu meda, pčelinjih proizvoda i opreme za pčelare. Izložba je organizovana 15. put, a sem pčelara iz Starčeva, prisustvovali su i pčelari iz drugih delova Banata.

- Ovo je 15. manifestacija u okviru Dana druženja. Ove godine smo došli na ideju da pozovemo i pčelare iz drugih delova Banata, kako bismo se družili, rekao je Paja Orešković, predsednik Društva pčelara Starčeva.

Stračevački pčelari su izložbu iskoristili da predstave svoje proizvode, ali i da se druže.

- Naše Društvo tradicionalno organizuje izložbu pčelinjih proizvoda i opreme za pčelarstvo. Cilj nam je da okupimo članove, da saberemo rezultate, da razmenimo iskustva, a takođe na ovaj način obeležavamo i početak nove pčelarske godine, rekao je Dragan Paulić, pčelar.

- Društvo pčelara iz Starčeva svake godine na Dan sela, tj. na Ognjenu Mariju, organizuje ovu izložbu. Sama izložba uklapa se u Dane druženja, rekao je Stevan Petrović, pčelar.

- Ova izložba služi prikazivanju našeg rada, ali smo tu i da uveličamo starčevačke Dane druženja, koji mene veoma raduju. Volim sve vrste okupljanja, naročito kada je u pitanju pčelarstvo, rekao je Kosta Aća, pčelar.

- Svakom izložbom prikazujemo našim komšijama sve ono što imamo, odnosno što smo uradili tokom godine,rekao je Pera Šic, takođe pčelar.

Pčelarima Stračeva o novim pčelarskim propisima govorio je Milutin Bata Petrović, potpredsednik Saveza pčelarskih organizacija Srbije, dok je pčelar Barko Stamatović ukazao medljiku, problem koji se može prevazići.

- Novi pčelarski propisi moraju da zažive, to je neminovnost. Mi se borimo da to prihvati i Uprava za veterinu. Ne vredi da radimo po hasapu, kada hasap košta 10 do 20 hiljada evra. Mi imamo dobru pčelarsku praksu, u projektu sa EU i švajcarskom Razvojnom agencijom “Adom”, dobili smo 167 hiljada evra i jedna od stavki je izrada priručnika dobre pčelarske prakse, koji će uskoro početi da se šalje društvima koja su partneri, a zatim i članovima Saveza, kako bi se upoznali sa tim što želimo da predložimo državi, rekao je Milutin Petrović, potpredsednik Saveza pčelarskih organizacija Srbije.

U Starčevu su boravili i pčelari iz Zrenjanina i Vršca, ali nažalost nije bilo predstavnika Društva pčelara iz Pančeva. To je jedan od retkih propusta organizacije ove manifestacije. Stračevci sarađuju i sa drugim udruženjima.

- Već dve godine dolazimo u Stračevo. Stračevci nas takođe poseđuju tokom Festivala meda koji se održava u oktobru, a mi na ovaj način uzvraćamo gostoprimstvo, rekao je Milenko Milošević, predsednik Društva pčelara Zrenjanina.

- Sarađujemo godinama, od samog početka postojanja ove manifestacije, rekao je Živa Đuričić, predsednik Društva pčelara Vršca.

Pčelarska izložba pokazala se kao pun pogodak pčelara koji nemaju posebnu pčelarsku godinu za sobom. Međutim, tradicija je nastavljena, a pčelarska izložba se održava već deceniju i po i privlači pažnju meštana i gostiju.