Školska uprava potrebna i u Pančevu

PANČEVO, 14. jul 2014. (TV Pančevo) – Gradsko veće danas je usvojilo zaključak o formiranju Školske uprave za Južni Banat sa sedištem u Pančevu. Ovaj predlog za formiranje Školske uprave u Pančevu Gradsko veće će uputiti Ministarstvu prosvete, uz obrazloženje da Južni Banat ima 350.000 stanovnika i 125 obrazovno-vaspitnih ustanova i da Školska uprava u Zrenjaninu ne može efikasno da vrši nadzor nad njihovim radom.

Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, nakon zaključka Gradskog veća, biće upućen Predlog za uregentno formiranje Školske uprave za područje Južnog Banata sa sedištem u Pančevu. U obrazloženju predloga se navodi da u Srbiji, sa 7 miliona stanovnika, ima 17 školskih uprava, koje obavljaju nadzor nad radom ustanova za predškolsko, osnovno i srednje obrazovanje. U Banatu, sa oko 700.000 stanovnika i 250 obrazovno-vaspitnih ustanova, postoji samo jedna Školska uprava - u Zrenjaninu. Gradsko veće je zauzelo stav da bi bilo celishodno formirati Školsku upravu u Pančevu za Južni Banat, koji ima 350.000 stanovnika i 125 obrazovno-vaspitnih ustanova.

- Sedište Školske uprave za ceo Banat je više godina u Zrenjaninu. Južni Banat ima veći broj stanovnika i obrazovnih ustanova u predškolskom, osnovnoškolskom i srednjoškolskom obrazovanju od Severnog i Srednjeg Banata zajedno. Četvrti ministar od Gradske uprave Grada Pančeva dobija incijativu da se Školska uprava za Južni Banat otvori u Pančevu. Ovaj put je sa tim upoznat Skupštinski odbor za obrazovanje Republike Srbije, kao i ministar prosvete. I naši poslanici, bez obzira na stranačku pripadnost, podržavaju ovu inicijativu, rekao je Miodrag Radojković, član Gradskog veća.

Grad Pančevo spada u deset većih gradova u Srbiji i predstavlja privredni i kulturni centar Južnog Banata sa kompleksnim sistemom obrazovanja. Pančevo ima 22 osnovne škole, 10 srednjih škola, Predškolsku ustanovu sa 21 vrtićem, a predškolska delatnost odvija se u još 10 osnovnih škola. Formiranjem Školske uprave u Pančevu rasteretio bi se rad one u Zrenjaninu, rekao je većnik zadužen za obrazovanje Miodrag Radojković i dodao da bi, u slučaju prihvatanja ovog predloga, Grad obezbedio adekvatan prostor, a u saradnji sa Ministarstvom bi se rešilo i pitanje kadrova.