Seča trulih gledičija u Mučeničkoj ulici

PANČEVO, 5. avgust 2014. (TV Pančevo) – Drvo gledičija koje se zbog velike količine padavina u subotu srušilo i oštetilo četvoro kola u Mučeničkoj ulici bio je povod da Komunalna inspekcija pregleda i ostalo drveće u blizini. Utvrđeno je da ima još trulih stabala, pa je „Zelenilo“ počelo da ih uklanja.

Rano jutros, „Zelenilo“ je počelo da orezuje krošnju još tri gledičije u Mučeničkoj ulici. Ženja Marinković iz ovog javno-komunalnog preduzeća kaže da su dobili nalog Komunalne inspekcije da provere u kakvom su stanju i da ih ukoliko se utvrdi da su stabla iznutra trula, i uklone.

- U dogovoru sa Inspekcijom, prvo smo pregledali stabla. Videlo se da u osnovi korena postoje šupljine, koje smatramo da su posledica truleži. U dogovoru sa Inspekcijom, dobili smo nalog da orežemo stablo i da vidimo do kog stupnja truleži je došlo. Ukoliko su stabla zaista zahvaćena, treba da se uklone, a ako nisu, samo da se orežu, kaže Ženja Marinković.

Pokazalo se i da je drvo gledičije od oko 12 metara, koje je palo u subotu, u popodnevnim časovima, takođe istrulilo unutar stabla.

- Kada je stablo u korenu trulo, nije neophodan jak udar vetra da bi ga oborio. Dovoljna je velika količina vode koja se zadržava na stablu koje ima jako veliku masu. Ono pod težinom vode, može da se izvali i da napravi štetu kakvu je napravilo, kaže Ženja Marinković.

Nažalost, na prvi pogled, ili spolja, često je nemoguće videti da li je neko drvo počelo da truli u unutrašnjosti. Za to treba imati posebne aparate, kaže Ženja Marinković.

- Postoje trula stabla. Za većinu ne može okom da se utvrdi da li su trula ili ne, osim ako nisu suva, ili ima neolistale grane, ili ako imaju vidljivu trulež na spoljnom delu debla. Ovako nije moguće. Mi nemamo aparate kojim možemo da ustanovimo zdravstveno stanje biljke iznutra. Postoje neki skeneri u svetu, ali mi ih ne posedujmeo, pa čak ni „Zelenilo“ u Beogradu. Oslanjamo se na iskustvo, na saznanje kuda prolaze instalacije, da li biljka može da bude ugroženna ukoliko je bilo nekog kopanja okolo, objašnjava Ženja Marinković.

Gledičije koje se sada uklanjaju iz Mučeničke ulice sađene su tokom sedamdesetih godina. Sada više nisu popularne, ne zbog truljenja, nego zbog toga što na sebi imaju trnje. Ženja Marinković potvrđuje da je priobalje, inače, područje gde zbog velike vlage u zemljištu treba voditi računa o vrsti drveća koje se sadi. Ali, tvrdi, i da je ovaj deo u Mučeničkoj ulici zaštićen, pa da može trpi različite vrste. Posečene gledičije biće na jesen zamenjene nekim drugim dvrećem.