Sajt Doma zdravlja na jezicima nacionalnih manjina

PANČEVO, 18. jul 2014. (TV Pančevo) – Ove godine Dom zdravlja će dobiti sajt na jezicima nacionalnih manjina, a Mađari, Rumuni i Slovaci radio-emisiju na svom jeziku. Reč je o nekima od 16 odobrenih projekata na Konkursu za sufinansiranje projekata iz oblasti informisanja. Za njih je iz budžeta namenjeno milion dinara.

Na Konkurs za sufinansiranje projekata iz oblasti informisanja pristiglo je 38 projekata, od kojih je komisija odabrala 16. Nevenka Kljajić, saradnik Sekretarijata za javne službe i socijalna pitanja, kaže da su ove godine pravo učešća imali pojedinci, neformalne grupe, udruženja građana, ustanove, elektronski i štampani mediji kojima Grad nije osnivač.

- U okviru konkursa postojali su programi i projekti koji treba da ispunjavaju određeni sadržaj. To je unapređenje javnog informisanja na jezicima nacionalnih manjina. Tu je prošlo nekoliko projekata na rumunskom, mađarskom i slovačkom jeziku. Dalje, unapređenje interkulturalnog dijaloga, ostvarenje prava na javno informisanje posebno kategorisanih i marginalizovanih grupa i upoznavanje sa mogućnostima finansiranja iz fondova Evropske unije, navodi Nevenka Kljajić, saradnik Sekretarijata za javne službe.

Među projektima koji bi trebalo da se realizuju do kraja godine su, između ostalih, radio-emisije na mađarskom, slovačkom i rumunskom jeziku, monografija OŠ „Bratstvo jedinstvo“, povodom 130 godina postojanja, ili međunarodna radionica grafičkog žurnalizma na temu Vojne granice, a, prema oceni komisije, dva projekta su se izdvojila svojim kvalitetom.

- Ove godine najviše novca dobilo je Udruženje građana „MI“ sa projektom „Infokaz“. On podrazumeva izradu programa koji na savremeni način nudi rešenje za realne potrebe građana sa servisnim informacijama, na način koji je univerzalno dostupan svima. Drugi projekat za koji je komisija takođe rekla da je jedan od boljih je projekat Doma zdravlja Pančevo. To je projekat „Zdravlje na jezicima nacionalnih manjina“. Dom zdravlja je dobio 99 hiljada dinara za izradu sajta na jezicima nacionalnih manjina, kaže Nevenka Kljajić, saradnik Sekretarijata za javne službe i socijalna pitanja.

Za sufinansiranje projekata iz oblasti informisanja ove godine izdvojeno je milion dinara. Projekti bi trebalo da budu završeni do kraja godine, kada će biti raspisan i novi konkurs.