Prva liturgija u Hramu Svetog Ilije u Jabuci

PANČEVO, 2. avgust 2014. (TV Pančevo) – U Crkvi Svetog Ilije u Jabuci, koja se još gradi, danas na Svetog Iliju, slavu i ovog sela, vladika banatski Nikanor osveštao je zvono i dva krsta. Za Banatsku eparhiju ovo je istorijska proslava Svetog Ilije, jer je prvi put služena i liturgija u jednom srpskom pravoslavnom hramu u Jabuci, poručio je vladika Nikanor nakon sečenja slavskog kolača u prostorijama Mesne zajednice.

Svečani dan za Srpsku pravoslavnu crkvu u Jabuci počeo je rano jutros. Od ulaza u selo do Crkve Svetog Ilije, u kojoj je danas održana i prva Sveta liturgija, vladika banatski stigao je u fijakeru, a pred prvim srpskim pravoslavnim hramom u Jabuci, dočekali su ga sveštenici Živan Mitrovići i Vladimir Pekotvić sa meštanima sela. Vladika banatski Nikanor je uz služenje drugih sveštenika na prvoj Svetoj litrugiji osveštao i zvono i dva krsta, koje su Crkvi Svetog Ilije darovali donatori. Rezanje slavskog kolača obavljeno je u prostorijama Mesne zajednice.

- Čestitam slavu ne samo naše Mesne zajednice, nego i našega hrama. Ova slava je, po rečima Njegoša, malo drugačija od svih slava u našoj eparhiji. Imamo još četiri hrama posvećena proroku Iliji, na ovaj ili onaj način će svakako biti proslavljena, ali za mene, a, verujem, i za sve vas prisutne ovde, ova slava u Jabuci je istorijska slava za Eparhiju banatsku, zato što po prvi put služimo svetu liturgiju u ovome mestu. Bogu smo se molili za dobrobit ove Mesne zajednici i naroda božijeg koji ovde živi, rekao je vladika banatski Nikanor.

I za meštane Jabuke srpske pravoslavne veroispovesti ovo je bio poseban dan.

- Svakako da je značajno. Ranije smo i krštenja i venčanja obavljali u Pančevu ili Beogradu. Ima prilično vernika u Jabuci, rekao je jedan stanovnik Jabuke.

- Kako da nije značajno. Do sada nismo imali crkvu i mnogo nam znači da se vidi da smo i mi civilizovani ljudi, rekao je stariji meštanin.

- To je neopisivo koliko je značajno. To za Jabuku mnogo znači, jer smo posle 50 - 60 godina dobili crkvu. To je prava stvar koja se desila u Jabuci od rata na ovamo, rekao je jedan Jabučanin.

Predsednik Izvršnog odbora Skupštine MZ Jabuka Đorđe Orlović podsetio je da je potrebno još ulaganja kako bi Crkva Svetog Ilije bila završena.

- Jabuci treba ovakav jedan hram, mada je u današnje vreme teško sklopiti finansijsku konstrukciju i završiti odjednom sve, ali se već polako vide konture i finese. Skoro smo završili i kupole, dobili smo zvono, Đorđe Orlović.

Služenje prve Svete liturgije, na čelu sa Njegovim preosveštenstvom vladikom banatskim Nikanorom, označilo je otvaranje dveri Hrama Svetog Ilije u Jabuci za vernike. Međutim, do potpunog završetka Hrama trebaće još vremena i novca, a meštani Jabuke spremni su, očigledno, da ga i dovrše.