Penjanje na stenu 100 dinara

PANČEVO, 24. jul 2014. (TV Pančevo) – Od jula ove godine, svako popodne građani mogu da se penju na veštačku stenu u „Barutani“ uz pomoć instruktora iz Planinarsko-ekološkog društva „Soko“. Za to zadovoljstvo i hrabrost, treba platiti insturktorima po 100 dinara.

Građani mogu da treniraju sportsko penjanje ili pokušaju da se popnu na veštačku stenu u „Barutani“ i to uz asistenciju trojice instruktora Planinarsko-ekološkog kluba „Soko“, svakodnevno u periodu od pet do pola devet uveče. Od 1. jula korišćenje stene se i naplaćuje, tako da dva penjanja na stenu viskou 11 metara koštaju 100 dinara. Mesečna članarina za decu je hiljadu i po dinara, dok odrasli plaćaju 2.000 dinara.

- Oko devet meseci je bila probna demonstracija penjanja, uglavnom vikendima i ništa se nije naplaćivalo. Sada od 1. jula stena je dobijena u zakup od JKP-a „Zelenilo“ i od tada su počeli svakodnevni treninzi i demonstracije penjanja. Što se tiče bezbednosti, jer bi trebalo da visite sa 10 ili 11 metara, što baš ne izgleda lako, međutim, sportsko penjanje spada u jedan od nejbezbednijih sportova na svetu, ukoliko se poštuju odgovarajuća pravila. Oko stene su postavljene su table obaveštenja da penjanje bez prisustva instruktora nisu dozvoljenja. Ako se neko penje, to čini na sopstvenu odgovornost. Oprema koja se koristi je maksimalno profesionalna i svi instruktori su obučeni u potpunosti za rad na steni, tako da, ako se poštuju sva pravila, sport je bezbedan i predstavlja jedan od najzdravijih sportova, rekao je Branislav Rovčanin, predsednik Planinarsko-ekološkog društva „Soko“.

Ograničenje u godinama za sportsko penjanje ne postoji. Ipak, najviše su zainteresovani najmlađi Pančevci, pa čak i trogodišnjaci na manjoj steni, namenjenoj početnicima.

- Bukvalno svako ko ima dovoljno snage da izađe na vrh i proba da se penje. Imamo decu starosti pet - šest godina probali su neki i sa tri ili četiri godine, samo je potrebna volja. Sva ta deca svakodnevno napreduju sve više i više, kaže Rovčanin.

- Nisam uspela da se popnem skroz do gore, ali mislim da ću uspeti do kraja leta. Stigla sam do crvenog dela sa plavim, kaže devojčica.

- Uvek se negde pentram, tamo gde nije predviđeno, pa sam posle pauziranja sa karateom, dugo tražila neki sport. Ovo mi se svidelo. Ovo je kao da imaš neki izazov, da se popneš do kraja, pa ako to ne učiniš, kao da će nešto da ti se desi, kaže Ana Brkić koja aktivno trenira sportsko penjanje.

- Tu se radi puno sa rukama i nogama, puno zgibova, i mora da se pazi. Teško je u početku. Može svako da se popne, čak i malo krupniji ako znaju hvatove, kaže Nikola Korica.

Ali, planinari upozoravaju da nestručni ljudi ne bi trebalo da pokušavaju da se popnu. Inače, veštačka stena u „Barutani“ podignuta je u junu prošle godine, uz pomoć sredstava i iz Grada Pančeva, a uz značaju pomoć Pokrajinskog sekretarijata za sport i omladinu.