Nova mesta na Novom groblju

PANČEVO, 27. jul 2014. (TV Pančevo) – Do kraja jula biće završeni radovi na proširenju Novog groblja. Trenutno se sređuje jedna parcela površine od hektar i po. 10 miliona dinara za ovu investiciju obezbedio je Grad Pančevo. Pančevačko komunalno preduzeće „Zelenilo“ planira da uredi još dve parcele od tri hektara. Po završetku svih radova, na Novom groblju na Bavaništanskom putu biće mesta za sahranjivanje sledećih 10 godina.

Jedna od retkih investicija „Zelenila“ u ovoj godini je ulaganje 10 miliona dinara na Novom groblju. To, ipak, ne znači odmah i nova grobna mesta. Trenutno se radi na refulaciji terena. U čitav posao se ušlo jer sada ima mesta za sahranjivanje za još dve godine. Planirani radovi su, prema rečima direktora „Zelenila“ Dragana Katuce, u jednom periodu obustavljeni zbog vremenskih neprilika i poplava, ali su nastavljeni u poslednja dva meseca. Nasipa se jedna parcela površine od hektar i po.

- Na ovim poljima je pre nasipanja bila velika depresija, odnosno velike rupe. Do sada smo nasuli oko 12 hiljada kubnih metara zemlje. Za završetak ove parcele, po procenama, potrebno je još šest do osam hiljada. Trenutno radimo iskop odvodnih kanala i mislim da ćemo ovu fazu završiti do kraja jula, izjavio je Dragan Katuca, direktor JKP-a „Zelenilo“.

U planu je i refulacija još jedne parcele, koja se nalazi pored ove na kojoj se trenutno radi. Istovremeno se gradi i pristupni put, koji, kako kaže Katuca, nije bio planiran, ali je doneta odluka da se i to uradi, jer će to omogućiti pristup mehanizacije za radove i u lošim vremenskim uslovima.

- Što se tiče svih radova, nismo unajmljivali podizvođače. Kompletno nasipanje zemlje i ostale radove uradiće „Zelenilo“ svojom mehanizacijom. Da imamo više mehanizacije, verovatno bi išlo malo brže, ali i ovako smo zadovoljni, napomenuo je Katuca.

Po završetku svih planiranih radova, odnosno opremanju tri parcele površine 4,5 hektara, biće oko četiri i po hiljade novih grobnih mesta na Novom groblju.