Najteža lubenica na idvorskoj Bostanijadi Jovana Lukina

PANČEVO, 3. avgust 2014. (TV Pančevo) – U Idvoru je održana tradicionalna međunarodna Bostanijada na kojoj su i ove godine izabrane najveće i najslađe lubenice i dinje. Na ovogodišnjoj Bostanijadi najviše pažnje su privukle trke dečaka i devojčica, koji su se nadmetali u guranju lubenica.

Međunarodna Bostanijada na kojoj su učestvovali povrtari iz susedne Rumunije održana je po šesti put u Idvoru, u organizaciji Udruženja „Povrtar“. Više od 20 proizvođača lubenica u dinja prikazalo je najkvalitetniji bostan u ovom delu Banata.

- Manifestacija je uspešna i nadamo se da će se i u budućnosti nastaviti, odnosno da će postati tradicija, rekao je Jovan Kalin, predsednik Udruženja “Povrtar”.

- Bostanijada znači promociju sela, kako bi, pored Mihajla Pupina, sinonim za Idvor bile i lubenice. A za nas povrtare znači nove kontakte sa povrtarima, nakupcima. Sada već mnogi znaju za idvorske lubenice, smatra je Perica Stankov.

Ove godine kvalitet lubenica i dinja bio je slabiji od prošlogodišnjeg. Takođe, manje je bilo i učesnika.

- Ove godine smo imali 22 takmičara na Bostanijadi, a najteža lubenica je imala 35 i po kilograma, a najteža dinja 11 kilograma, rekao je Nikola Škrbić, iz Instituta „Tamiš“.

- Očigledno da je ova kišna godina imala uticaja na kvalitet bostana i dinja. U obe kategorije imamo znatno slabiji kvalitet u odnosu na prošlogodišnji, rekla je Helena Majstorović, takođe iz Instituta „Tamiš“.

Proizvođači iz ovog dela Banata prikazali su najbolje proizvode i ukazali na probleme sa kojima se sreću u proizvodnji. Slast lubenica je manji od lanjskog, a najteža lubenica Jovana Lukina ima 35 kilograma.

- Da, moja lubenica je najveća u Južnom Banatu. Bitna je sorta lubenice, jer svaka sorta ne može da dostigne istu kilažu. Ova sorta koju sam ja sejao dostiže čak 40 do 50 kilograma. Ona je jestiva i nije potrebna velika agrotehnika kada je ona u pitanju, samo dobro zalivanje i đubrenje, objasnio je pobednik Jovan Lukin.

Na ovogodišnjoj Bostanijadi najslađa je lubenica Stanimira Terzina, koji već godinama ima i najuređeniji štand. Najslađu dinju proizveo je Branimir Pautuška, a najtežu dinju Dragutin Popov.

- Najslađa lubenica se proizvodi tako što na njivi na kojoj se seje mora da se baci stajsko đubrivo i urea. Zemlja takođe mora da bude jaka, samo takva daje najslađu lebenicu. Ne znam zašto je tako, ali je tako. Moram da napomenem i seme koje treba da bude u pitanju je seme “fantazije”, rekao je Stanislav Terzin.

- Imam tri hektara pod bostanom. Ova godina je veoma dobra, ne mogu da se požalim ni na cenu, ni na rod, jedino je slast bila jača prošle godine, rekao je Branimir Patuška.

- Nema velike razlike u proizvodnji lubenice, sve je to na istoj njivi. Ja sam inače stočar. Posedujem čopor ovaca od 500 grla. Stari smo proizvođači, i moj otac je bio, kao i deda. Stara znanja smo samo nadogradili novim. Mislim na sisteme navodnjavanja, prehranu preko lista, zaštitu… O svemu tome se vodi računa i rezultat ne može da izostane, objasnio je Dragutin Popov.

Ovogodišnju Bostanijadu karakterisalo je niz pratećih manifestacija, a najviše pažnje svakako su privukle trke dečaka i devojčica, koji su se nadmetali u tome ko će brže gurati lubenice. Više od stotinu učesnika pokazalo je znanje u ovom banatskom sportu za mlade. Mnogo uzbuđenja bilo je među mlađanim takmičarima koji su za brzo guranje lubenica i dinja nagrađeni i čokoladama, kao i medaljama. Pun pogodak organizatora koji unapređuje ovu manifestaciju iz godine u godinu.