Mnogo posla za poljočuvare

PANČEVO, 14. jul 2014. (TV Pančevo) – U ataru Pančeva i okolnih sela 1. jula ponovo je počela sa radom Poljočuvarska služba. Poljočuvari imaju zadatak da štite letinu, ali i da spreče paljenje strništa, zagađenje kanala i uništavanje vetrozaštitnih pojaseva.

Nekoliko prethodnih godina u pančevačkom ataru izražene su krađe ratarskih i povrtarskih kultura, kao i krađe košnica pčelarima. Poljočuvarska služba se godinama bori sa više ili manje uspeha protiv lopova. U pančevačkom ataru i atarima sela startovala je sa radom ova služba.

- Poljočuvarska služba je napokon počela sa radom 1. jula. Dvadeset četiri poljočuvara su na svojim radnim mestima, a tu su i koordinator Aleksandar Ćosić i njegov zamenik Aleksandar Jošić. Poljočuvari su dobro prihvaćeni. Osim sprečavanja krađa, poljočuvari treba da spreče paljenje strništa, zagađenje kanala, sečenje vetrozaštitnih pojaseva i treba da čuvaju sva dobra u ataru, koja su u vlasništvu Republike, Grada ili Pokrajine, rekla je Maja Svirčević Prekić, članica Gradskog veća.

U pančevačkom ataru beleže se krađe karfiola, kupusa, lubenica, ali i po nekoliko hektara pšenice i kukuruza.

- Ove godine je povećan broj poljočuvara, pa se nadamo da će biti u stanju da spreče krađe, zagađenje kanala i seču vetrozaštitnih pojaseva, kaže Maja Svirčević Prekić.

Poljoprivrednici različito gledaju na dosadašnje aktivnosti poljočuvara.

- Krađa ima tu i tamo. Zahvaljujući našoj Poljočuvarskoj službi, kojom smo veoma zadovoljni, smanjen je broj krađa, rekao je Jaroslav Marek.

- Predsednik sam Udruženja poljoprivrednika iz Omoljice i nisam čuo da se krade. Imamo Poljočuvarsku službu, koja je za to zadužena i prati. Mislim da im nije dato dovoljno ovlašćenja da mogu da nas zaštite. Krade se, svakako. Poljočuvarska služba je uradila koliko je mogla. Kad nemate mnogo ovlašćenja, ne možete mnogo ni da uradite, rekao je Sava Lazarov.

Očekivanja poljoprivrednika su da će im aktivnosti poljočuvara doprineti da se broj krađa smanji i dovede na minimum.

- Više aktivnosti i saradnja kao što je bila do sada, kaže Jaroslav Marek.

- Od Poljočuvarske službe očekujem da bude daleko efikasnija, jer dobili su još jedno vozilo, a verujem da će imati i podršku Policije, kaže Sava Lazarov.

- Nadam se da će raditi, vreme će da pokaže, rekao je Stevan Mandraš.

Od angažovanja poljočuvara zavisi koliko će krađa biti u poljima. Ukoliko ova služba bude efikasna, kao i naše sudstvo, biće i manje lopova.