Ministarstvo za lokalnu samoupravu sišlo u bazu

PANČEVO, 8. avgust 2014. (TV Pančevo) – Osnovni cilj niza poseta ministarke za lokalnu samoupravu i potpredsednice Vlade Srbije Kori Udovički okruzima po Srbiji, u okviru kojih je danas posetila i Južnobanatski okrug, jeste bolja saradnja Republike i lokalnih samouprava radi iskorišćenja potencijala pojedinih područja i uređenje, kako je navela, sadašnjeg „dosta neuređenog sistema odnosa”. Sastanak sa načelnikom Okruga Zoranom Tasićem, gradonačelnikom Pančeva i predsednicima još sedam južnobanatskih opština bila je prilika, između ostalog, da se govori o potencijalima za razvoj, saradnji na izgradnji Koridora 11, problemima u korišćenju određenih budžetskih sredstava, dok je gradonačelnik Pančeva posebno skrenuo pažnju i na „severnu industrijsku zonu” u našem gradu.

U okviru „Karavana okruzima“, potpredsednica Vlade i ministarka za državnu upravu i lokalnu samoupravu Kori Udovički posetila je i Južnobanatski okrug i Grad Pančevo. Ovi susreti bi prvenstveno, rekla je ministarka, trebalo da za rezultat imaju što bolju iskorišćenost potencijala svih lokalnih sredina i njihovih napora.

- I u drugim okruzima videli smo da se čini mnogo napora na nivou lokalnih samouprava da bi se unapredio njihov razvoj, ali i da nailaze na poteškoće, pre svega zbog situacije u kojoj se nalazimo, a i zato što je sistem odnosa između republičke i lokalne vlasti još uvek nedovoljno uređen, izjavila je Kori Udovički, potpredsednica Vlade Srbije.

- Sama intencija Vlade Srbije i dolazak ministarke danas, posle stotinak dana Vlade, govori o tome da će u budućem strateškom planiranju razvojnih projekata, kada je u pitanju Republika Srbija, kada su u pitanju regioni, odnosno okruzi i lokalne samouprave, lokalne samouprave i predsednici opština biti aktivno uključeni, kako u donošenje određenih zakonskih propisa koji će regulisati oblast državne uprave i lokalne smouprave, tako i drugih strateških projekata koji se tiču razvoja lokalnih samouprava, rekao je Zoran Tasić, načelnik Južnobanatskog okruga.

Razvojni potencijal Južnog Banata svakako je i izgradnja Koridora 11 - od Beograda do Temišvara. Ali, kako je napomenula ministarka Kori Udovički, dobrim delom on zavisi i od lokalnih samouprava, koje moraju sistematično da pristupe toj investiciji. A kao poseban potencijal gradonačelnik Pančeva Pavle Radanov je istakao „severnu industrijsku zonu”.

- Kao gradonačelnik Pančeva predstavio sam potencijale samog razvoja Grada - formiranje „severne industrijske zone” i probleme sa kojima se suočavamo kako bismo deo infrastrukture doveli do „severne industrijske zone”, sve u cilju podizanja kvaliteta života u Pančevu i punjenja gradskog budžeta, rekao je Pavle Radanov, gradonačelnik Pančeva.

Tokom sastanka, predstavnici Grada Pančeva i opština Južnobanatskog okruga predložili su da se sredstva od zakupa poljoprivrednog zemljišta, a koja se vraćaju u gradski, odnosno opštinski budžet, mogu trošiti i za druge namene, a ne samo za atarske puteve i kanalsku mrežu, kaže Pavle Radanov, gradonačelnik Pančeva.

- Podneli smo zahtev, molbu, s obzirom da u Pančevu postoji 27.000 hektara poljoprivrednog zemljišta koje se svake godine izdaje u zakup, od čega se 40 odsto vraća lokalnoj samoupravi, a što su strogo namenska sredstva, da ta sredstva možemo da koristimo i u obnovi infrastrukture u naseljenim mestima, odnosno selima. To bi nam značilo jer bi se na taj način podigao i kvalitet života stanovnika naseljenih mesta, istakao je Pavle Radanov.

Potpredsednica Vlade i ministarka za državnu upravu i lokalnu samoupravu Kori Udovički, kako je kazala, kao ekonomista ima razumevanja za ovakve zahteve, ali je dodala da o tom predlogu mora da se razgovara na sednici Vlade Srbije.

- Rešenje problema zahteva bolju koordinaciju Ministarstva i regulative na republičkom nivou i to je tema o kojoj smo razgovarali. Ministarstvo koje se bavi problemima lokalnih samouprava preduzima na sebe da poboljša koordinaciju među različitim resornim ministarstvima, rekla je Kori Udovički, potpredsednica Vlade Srbije.

Gradonačelnik Pančeva Pavle Radanov je skrenuo pažnju i na problem novih zapošljavanja u slučajevima kada stvarno ima potrebe za tim. Primer su novootvoreni vrtići radi smanjenja liste čekanja, u kojima takođe ne mogu da se zaposle ni vaspitači. Ministarka Kori Udovički je najavila da će u tom smislu biti promena Uredbe za lokalne samouprave koje su se domaćinski ponašale, te nemaju višak zaposlenih.

- Napravićemo kriterijume pomoću kojih će se tamo gde postoje viškovi zahtevati smanjivanje broja zaposlenih, pre nego što mogu da zaposle nove, a tamo gde postoji jasno domaćinsko ponašanje, neće biti toliko teško da se zaposle novi radnici, istakla je Kori Udovički.

Poseta Južnobanatskom okrugu i sastanak sa čelnim ljudima lokalne samouprave je bio jedan u nizu u celoj Srbiji. Namera je da se uspostavi što bolja saradnja i koordinacija Republike, s jedne, i gradova i opština, s druge strane, naglasila je ministarka za lokalnu samoupravu Kori Udovički.