Komisija za planove prihvatila prugu kroz Misu

PANČEVO, 31. jul 2014. (TV Pančevo) – Gradska Komisija za planove odbila je ključne primedbe građana i saglasila se da trasa buduće železničke obilaznice oko Beograda prolazi, ipak, kroz Staru Misu. Udruženje građana „MZ Mladost“, koje će dalje nastupati zajedno sa udruženjem „Nadela“, najavilo je da će nastaviti borbu da se pruga izmesti. Doneta je i odluka da rafinerijski kolosek u znak protesta bude blokiran.

Gradska Komisija za planove je prelomila - planovi da železnička obilaznica oko Beograda prođe kroz Staru Misu rafinerijskim kolosekom mogu u dalju proceduru. Uprkos protestima stanovnika Stare Mise Plan detaljne regulacije za obilaznicu i Plan generalne regulacije za proširenu Misu sa grobljem, u kojima se precizira kuda ide ova železnička trasa, Komisija je usvojila 29. jula.

- Bilo nam je vrlo teško da odlučujemo. Bilo je puno primedbi i većina nije usvojena, jer, jednostavno, nisu u skladu sa planovima višeg reda. Oba plana koja su razmatrana, prvo na javnoj sednici pa na zatvorenoj sednici, urađeni su u skladu sa zakonom i planovima višeg reda, što su Prostorni i Generalni urbanistički plan koji su zacrtali, zapravo, trasu, i putne i železničke obilaznice. To je sada samo ispoštovano. Svi članovi komisije su jednoglasno glasali, s tim što dva člana nisu bila tu koji su na godišnjem odmoru, izjavila je predsednica Komisije za planove Jasmina Vujović.

Komisija je oklevala sa odlučivanjem o ovim planovima jer se čekao stav Ministarstva saobraćaja, koji je gradska vlast zatražila. Sada je odluka i doneta pošto je stav poznat.

- Gradonačelnik je uputio dopis Ministarstvu i mi smo dobili obaveštenje od kabineta gradonačelnika da su oni dobili odgovor od Ministarstva da Komisija završi svoj posao po zakonu kao što je i do sada radila, precizirala je Jasmina Vujović.

S druge strane, građani Stare Mise okupljeni oko novoformiranog udruženja, su još 25. jula odlučili da krenu u blokadu pruge.

- Jednostavno doneli smo odluku, posle jako teške diskusije, da izađemo na prugu i održimo blokadu, jer, koliko vidimo, nemamo baš nekih drugih rešenja. Nemamo puno odziva, gde smo sve poslali pisma. Za sada nam je to jedino rešenje, a dogovorili smo se da na prugu izađemo negde krajem avgusta, početkom septembra, izjavio je Denko Tončev iz Udruženja građana „MZ Mladost“.

Novo Udruženje građana „MZ Mladost“ najavljuje da će ubuduće akcije voditi zajedno sa Udruženjem za zaštitu Nadele.

- Mi delujemo kao jedno udruženje, što znači da rešavamo ove naše probleme zajednički i da ispomažemo jedni druge, naglasio je Denko Tončev.

Iako je bilo primedbi iz Sektretarijata za zaštitu životne sredine na postavljanje pruge-obilaznice kroz Misu, gradska Komisija za planove se o tom dokumentu nije izjašnjavala.

- Komisija za planove ne odlučuje o strateškoj proceni uticaja. To je poslato na izjašnjavanje Sekretarijatu, objasnila je Jelena Vujović.

Sledeća instanca za odlučivanje je nadležni gradski Sekretarijat za urbanizam. A posle obrade, planovi idu i na Gradsko veće. Konačnu odluku će doneti odbornici Skupštine Grada, kojima će se, najavljuju, obratiti i građani sa Stare Mise.

- Mi ćemo ovih dana poslati dopis predsedniku Skupštine Grada i normalno razgovaraćemo sa našim odbornicima, i sa teritorije naše i sa drugih mesnih zajednica u Pančevu, da to uvrste u dnevni red. I onda bi bilo normalno da i mi prisustvujemo na toj sednici Skupštine, koja će biti održana, kako smo čuli, negde polovinom avgusta, najavio je Denko Tončev.

Iako su pisali o svom problemu na više državnih adresa. Posle republičkog i gradskog, stigao je odgovor samo od pokrajinskog zaštitnika građana.

- Pre neki dan smo dobili i od ombudsmana i iz AP Vojvodine, koji, takođe, podržava našu saradnju i lično će se založiti u daljim razgovorima. Takođe, traži nam da još pošaljemo neka objašnjenja. Imamo odgovor nadležnih za zaštitu životne sredine i iz Pančeva i iz Beograda i iz Novog Sada. Mi za sada prikupljamo papire, obaveštavamo našu Mesnu zajednicu. Pa ćemo videti u daljem radu šta ćemo još, zaključio je Denko Tončev.