Koliko će koštati grejanje?

PANČEVO, 4. avgust 2014. (TV Pančevo) – U Grejanju još nije urađen proračun koliki će ukupno biti računi svih Pančevaca koji su na daljinskom grejanju, kada bude počela naplata po potrošnji na podstanicama. Ovo pitanje se postavlja pošto će veliki broj građana i na godišnjem nivou plaćati više. Ali, to će, tvrdi direktor ovog javno-komunalnog preduzeća Miodrag Lazić, biti eventualno dovoljno da se pokriju poskupljenja i gasa i struje, te bi smanjenje cene kilovata dovelo verovatno i do gubitaka.

Po novoj gradskoj odluci cena grejanja se sastoji iz dva dela, jedan predstavlja fiksne troškove preduzeća i plaća se tokom cele godine, i varijabilnog dela koji se plaća onda kada se i greje. Zna se da je cena fiksnog dela 34 dinara i 11 para po metru kvdratnom, a kilovat po kojem se računa promenjivi deo troškova je šest dinara i 80 para. O ceni kilovata, u koju su uračunati troškovi gasa, struje i vode, odlučuju lokalne samouprave, ali je način obračuna propisan u Uredbi Vlade Srbije. Pošto postoji najava da će veliki deo građana na godišnjem nivou plaćati veću cenu, pitanje je da li će Javno-komunalno preduzeće „Grejanje“ ostvariti i veću dobti, pošto je već prošle godine ostvarilo dobitak u vrednosti od 100 miliona dinara.

- Detaljne procene još nismo uradili. I ovogodišnji pozitivan prihod se ne koristi za plate radnika, nego za investicije. Dug je period kako se ne ulaže u opremu. Naša cena ne treba da pokrije samo troškove, nego i investiciono održavanje, koje je skupo. Mi bi trebalo da obnovimo i kotlove i gorionike u toplanama, rekao je Miodrag Lazić, direktor JKP-a „Grejanje“.

Direktor „Grejanja“ Miodrag Lazić skreće pažnju na činjenicu da su, i pre početka grejne sezone, troškovi počeli da rastu. Gas je poskupeo za nešto manje od 1 i po procenat, a u najavi je i poskupljenje struje. Lazić zato misli da gradska Skupština ne bi trebalo da smanjuje cenu osnovice, to jest kilovata u varijabili, jer to može dovesti ponovo do dugova u ovom javnom preduzeću.

- Pre će biti da se cena neće dirati do novog povećanja cene gasa. Poskupela je i struja, a od sledeće godine moraćemo na tržištu da kupujemo i struju i gas. Čuju se najave da je poskupljenje struje neminovnost, a sve to će povećati naše troškove. Očekujem i da će gas u januaru da poskupi, a mi ćemo se truditi da cenu ne diramo ove grejne sezone, istakao je Lazić.

Lazić kaže da je jedini način da se smanje troškovi da stanari ulože u svoje zgrade, odnosno da urade dobru izolaciju i ugrade individualne merače, ili da za početak stave samo termostatske ventile, kojima bi regulisali temperaturu u stanovima i na taj način smanjili troškove.

- Postoji način za smanjenje potrošnje ako su građani raspoloženi da investiraju. Najbolje je ugraditi termostatske ventile koji koštaju dve hiljade i tako regulišu potrošnju u zgradi, objasnio je Lazić.

Ali, da bi ovaj način štednje uspeo potrebno je da svi u zgradi promene ventile i da se podržavaju međusbono u štednji. Znajući naše običaje, zato je najbolje rešenje da se ugrade individualni merači utroška energije, jer se tada tačno zna koliko je ko potrošio. Ali i tada je potreban dogovor stanara, jer je ta investcija skuplja, a potrebno je da se za nju izjasne vlasnici bar 51 odsto površine stanova u zgradi.

Ono što treba znati jeste da će računi tokom zime biti daleko veći u odnosu na period kada nema grejanja. Tako će stan od 52 kvadrata sa prosečnom potrošnjom energije za grejanje u decembru imati račun od 12 hiljada dinara, u januaru 11.608, u februaru 9.903, u martu 8 hiljada, u aprilu oko pet, a tokom letnjih meseci po 1.780 dinara, što je trošak za održavanje. Ono što „Grejanje“ nudi jeste dogovor o dinamici plaćanja.

- Ovim prilikom pozivam građane da ukoliko zapadnu u problem da se u martu jave i da pokušamo da nađemo rešenje. Rešenje ide u tom pravcu da se obaveze plate u 5 - 6 rata, do nove grejne sezone, naglasio je direktor JKP-a „Grejanje“.

Do niže cene grejanja može se doći samo povećanjem energetske efikasnosti, kaže Lazić. Kako bi se građanima objasnilo šta donosi novi sistem naplate, svakog petka, od 10 do 12 sati, svi zainteresovani mogu doću u „Grejanje“ kako bi se informisali o tome koliki će biti računi po novom sistemu i na koji način mogu da smanje potrošnju.