Gradsko veće pustilo prugu kroz Misu

PANČEVO, 7. avgust 2014. (TV Pančevo) – Gradsko veće jednoglasno je usvojilo predlog Plana detaljne regulacije za deo auto-puta i železničke obilaznice oko Beograda. Ovaj plan predviđa da se deo teretne železničke pruge uključuje na postojeću prugu koja ide iz Rafinerije, a samim tim i kroz Misu, da bi se nakon toga spojila sa prugom koja vodi ka Vršcu. Poslednju reč o ovom Planu detaljne regulacije daće odbornici Skupštine grada, koja je zakazana za 13. avgust.

Planom je predviđeno da auto-put i pruga preko mosta kod Vinče dođu do teritorije grada Pančeva. Prvo u Starčevo, gde bi se auto-put i pruga razdvojili. Auto-put bi nastavio dalje prema severu gde bi se spojio sa putem Pančevo - Vršac, dok bi pruga nastavila rafinerijskim kolosekom kroz Misu, do pruge Pančevo – Vršac. Upravo ova deonica izazvala je proteklih meseci proteste građana Mise, koji ne žele da im pored kuća prolazi pruga kojom će biti transportovane opasne materije. Kako je kazao Slave Bojadžijevski, pomoćnik gradonačelnika za urbanizam, svi napori da se trasa, eventualno, izmeni nisu urodili plodom. Poslednji pokušaj je bio i sastanak sa Aleksandrom Damnjanović, državnom sekretarkom iz Minstarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

- Obišli smo zajedno sa njom teren, izašli smo na tu prugu. Hteli smo da pokažemo da tu zaista postoji problem. Posle tog sastanka, svi smo mislili da ćemo možda dobiti neki pozitivan signal iz Ministarstava i da ćemo, eventualno, dobiti neko dodatno vreme za izmenu planskih dokumenata. Posle toga isticao je rok za zakonsku proceduru u vezi sa donošenjem odluke Komisije za planove i zakonsku proceduru usvajanja. Mi jednostavno nismo dobili signal da imamo pravo da bilo šta da radimo, objašnjava Slave Bojadžijevski, pomoćnik gradonačelnika.

Plan detaljne regulacije trebalo bi da se nađe i pred odboricima na narednoj sednici, a da bi postao važeći, za njegovo usvajanje mora da glasa bar 36 odbornika Skupštine. Kako je kazao Saša Pavlov, zamenik gradonačelnika, sve stranke koje čine vlast u gradu su saglasne da se taj deo trase pruge izmesti, ali je dogovor da se moraju držati zakona i planske dokumentacije starijeg reda.

- Shodno tome, ja mislim da će ovaj Plan biti usvojen od strane Skupštinske većine. S tim što se, otvoreno moram da kažem, i dalje ne mirimo da tako lako odustanemo od mogućnosti da se u dogledno vreme i na određenom mestu ponovo izvrši analiza. Zbog toga će skupštinska većina, odnosno predlagač, doneti predlog da Skupština još jednom uputi zvaničnu inicijativu za izmenu planske dokumentacije višeg reda, Saša Pavlov, zamenik gradonačelnika.

Članovima Gradskog veća plan je obrazložio Jonel Erdeljan, predstavnik Instituta „CIP“, koji je nakon završenog izlaganja rekao da nije ovlašćen da odgovara na pitanja novinara, nakon čega je napustio sednicu Gradskog veća. Odbornici gradske skupštine će se o Planu detaljne regulacije za deo auto-puta i železničke obilaznice oko Pančeva izjasniti na sledećem zasedanju, koje je zakazano za 13. avgust.