Formiran tim za Stratište

PANČEVO, 23. jul 2014. (TV Pančevo) – Kako sačuvati spomen-kompleks Stratište od daljih napada? Po ovlašćenju gradonačelnika, formiran je i gradski tim za tu namenu. A već na prvom sastanku iskrslo je pitanje oko toga ko je zadužen da održava ovo spomen-obeležje, zašto nema video-nadzora, za šta je dat novac, kao i pitanje procene vrednosti, pa i procedure, koja je pokrenuta još 2010. godine, da Stratiše bude proglašeno spomenikom od kulturne vrednosti.

Učestali napadi na spomenik Brazde u spomen-kompleksu Stratište, podignutom 1981. godine, kao sećanje na više od 10.000 streljanih na ovoj lokaciji, sa koga kriminalci odnose metalne delove, bili su i razlog da gradonačelnik oformi tim za predlaganje mera za zaštitu Stratišta. Na prvom sastanku prvo pitanje je bilo u čijem je vlasništvu ovaj spomenički kompleks, Grada ili Pokrajine, te je predsedavajući - Tigran Kiš, zamenik predsednika Skupštine Grada, i naveo kao prvu meru da se kontaktira i sa Republikom i sa Pokrajinom kako bi se to i utvrdilo. Pored toga, angažovaće se i veštak radi procene štete.

- Predloženi su neki načini da se problem zaštite spomenika reši. Nema ih mnogo. Najbolje rešenje je da spomenik, pored policije, obezbeđuje i Poljočuvarska služba. Nemoguće je, dok se ne definišu imovinski odnosi, da se problem reši trajno. Mislim da su neki koji su prošle godine dobili sredstva da spomenik obezbede video-nadzorom, a nisu to uradili, dužni da nam daju objašnjenja, naglasio je Tigran Kiš.

Na sastanku Radnog tela čuo se i podatak da je Zavod za zaštitu spomenika kulture od Ministarstva za rad i socijalna pitanja 2013. godine dobio 300.000 dinara za video-nadzor za spomenik na Stratištu. Ali, izvesno je da video-nadzor nikada nije postavljen, a u međuvremenu Stratište je ostalo i bez osvetljenja, za čije postavljanje je Pančevo svojevremeno izdvojilo dva miliona dinara.

- Sama tehnika fizičkog obezbeđenja spomenika ne spada u kategoriju zaštite spomenika koja je predviđena Zakonom o zaštiti kulturnih dobara, Zakonom o kulturnim dobrima, tako da taj deo ipak zahteva stručne službe. Muzej jeste ustanova kulture, ali zaštitom, kamerama i bezbednosnim sistemima ne bave se kustosi, nego stručne službe, istakao je direktor Zavoda za zaštitu spomenika kulture Miodrag Mladenović.

Zaštita spomen-kompleksa Stratište bio je povod da se otvori i tema zaštite svih spomenika koji nisu proglašeni kulturnim dobrom. Po gradskoj Odluci iz 2010. godine, oni su u nadležnosti Direkcije za izgradnju i uređenje Grada, ali direktor ovog javnog preduzeća Nenad Stanojević kaže da oni nemaju predviđena sredstva za tu namenu.

- Finansijska sredstva koja su predviđena za održavanje spomenika kulture koji nisu proglašeni za kulturna dobra se ne nalaze u programu poslovanja Direkcije za izgradnju i uređenje Pančeva za 2014. godinu. Znači, mi nemamo sredstva koja možemo da aktiviramo niti imamo izvođače koje bi po određenim procenama stručna tela i komisije dale i koji bi mogli da vrše radove održavanja na tim objektima. Možemo da se obratimo sa zahtevom svom osnivaču da nam određena sredstva budu opredeljena, ali prethodno od strane komisije zadužene za spomenike u gradu moramo da imamo izveštaj o objektima koji nam se poveravaju na održavanje. Takvog izveštaja nema. Mi ne raspolažemo dokumentom kojim se nama poverava održavanje konkretnih objekata kulture u Gradu, objasnio je Nenad Stanojević.

Predsednik gradske Komisije za imenovanje ulica i postavljanje spomenika Dejan Bosnić kaže da su oni samo jedna karika u lancu odlučivanja i da čak nemaju nadležnost ni da angažuju sudskog veštaka za utvrđivanje štete na spomeniku. Pored toga, Komisija nema ni spisak spomenika koji nisu proglašeni za kulturnu baštinu, koji takođe nedostaje i Direkciji.

- U ovom trenutku za članove komisije kojom predsedavam nema posla. Sve ovo kasnije, kako pominje gospodin Stanojević, a tiče se delokruga Komisije, doći će na dnevni red naknadno. Dakle, u ovom trenutku nema mesta za naše reagovanje. Mi ne raspolažemo takvim spiskom, ne posedujemo takav spisak. Siguran sam da on postoji. Ako postoji, postoji pri Zavodu za zaštitu spomenika kulture. Verujem, izjavio je Dejan Bosnić.

Direktor Zavoda za zaštitu spomenika kulture Miodrag Mladenović je istakao da su napadi na spomen-kompleks Stratište dobar povod da se otovri rasprava o zaštiti spomenika koji još uvek nemaju pečat kulturnog dobra.

- Zavod za zaštitu spomenika kulture će pokušati da ubrza proceduru za utvrđivanje spomeničkog karaktera kompleksa Stratište. U avgustu 2010. godine je ta dokumentacija već predata. Znači, nije u našim rukama i našoj nadležnosti, najavio je Miodrag Mladenović.

Tim koji je danas imao sastank mere i predloge radi zaštite Stratišta će predložiti gradonačelniku i Gradskom veću. To znači, između ostalog, da bi trebalo stupiti u kontakt sa Pokrajinom i Republikom radi utvrđivanja odgovornih za njegovo održavanje, uložiti već namenjeni novac u video-nadzor, ali utvrditi i ko treba da popravi struju i podići nivo zaštite ovog spomen-obeležja na nivo kulturnog dobra.