Dogovor sa Katoličkom crkvom

Televizija Pančevo i Galerija savremene umetnosti Kulturnog centra ostaju i dalje u prostoru Štapske zgrade. Danas je ozvaničen dogovor između Katoličke crkve, kojoj je proletos u vlasništvo vraćena Štapska zgrada, i Grada Pančeva oko plaćanja zakupnine za ove gradske prostore.
Predstavnici Grada Pančeva i Rimokatoličke crkve danas su ozvaničili dogovor o tome da gradske institucije koje koriste prostor u Štapskoj zgradi na Trgu kralja Petra I ne plaćaju zakup do kraja 2009. godine, a da zakup u 2010. godini bude 2,3 miliona dinara. To je manja suma nego je prvobitno tražila crkva. Od bitnih institucija za grad trenutno se tu nalaze Televizija Pančevo, Galerija savremene umetnosti i depo slika „Kolonije Deliblatski pesak“.
Zakup treba da pokrije boravak TV Pančevo do avgusta kada je predviđeno da bude gotova nova zgrada na Keju Radoja Dakića, preko puta stare Pivare, kao i celokupnu godišnju zakupninu za Galeriju i Depo.
- Postojala je dobra volja da gradske institucije ostanu u prostorijama gde su i sada. Za Galeriju savremene umetnosti i depo slika „Kolonije Deliblatski pesak“ imamo godinu dana da razmislimo: da li će ostati tu ili će se preseliti na drugu lokaciju, rekao je Tigran Kiš, predsednik Skupštine grada nakon sastanka sa zrenjaninskim biskupom.
A po rečima biskupa dr Ladislava Nemeta, namera Rimokatoličke crkve bila je da Savremena galerija ostane na istom mestu.
- Namera naše crkve, kao i namera svih crkava od 2000. godine, jeste da pomažemo i podržavamo kulturu. Drago nam je ako smo na ovaj način pomogli gradu Pančevu, zaključio je biskup Ladislav Nemet nakon prihvatanja nacrta ugovora.
Ugovor bi trebalo da važi godinu dana. Da bi on bio potpisan, on treba da dobije i saglasnost odbornika Skupštine grada.
Štapska zgrada na Trgu kralja Petra I je početkom 2009. godine vraćena Rimokatoličkoj crkvi. TV Pančevo je tu smeštena od 2000. godine, Galerija savremene umetnosti od 1976. Zgrada se zove Štapska jer je tu nekada bila smeštena vojna komanda grada, ali ju je posle iseljenja komande na licitaciji kupila Rimokatolička crkva 1892. godine.