Dežurni vrtići tokom leta

PANČEVO, 22. jul 2014. (TV Pančevo) – Zbog letnjih odmora, u pančevačkim vrtićima sada boravi oko 800 dece, što je znatno manje nego tokom godine, kada ih ima skoro 3.000. Zato tokom jula i avgusta ustanova „Dečja radost” rad vrtića organizuje po dežurstvima. Na redovan način rada vraćaju se 1. septembra.

Zbog letnjih odmora, do kraja jula šest pančevačkih vrtića radi po sistemu dežurstva. Vrtići „Čuperak” na Strelištu, „Crvenkapa” u Gornjem gradu, „Slavuj” na Kotežu 1, „Petar Pan” u naselju Mladost, „Pupoljak” na Sodari i „Kekec” u Ulici dr Kasapinovića primaju decu iz ostalih vrtića po već utvrđenom rasporedu, a radno vreme je od 5 časova i 30 minuta do 16 časova i 30 minuta. Promena vrtića za decu najčešće ne predstavlja problem.

- Deca su se uklopila. Mada, to je individualno, zavisi od deteta do deteta. Ovo je jaslični uzrast, tu su deca od jedne do tri godine, i ona teže prihvataju promene. Menjaju objekat, menaju vaspitno osoblje, ali to vrlo brzo prođe. Ujutru bude malo plakanja, zbog potrebe za roditeljima, ali uklope se, vredno rade, kaže Vesna Minić, glavna vaspitačica u vrtiću „Čuperak”.

Raspored dežurstava se pravi još u junu i roditelji su na vreme obavešteni kada će tokom leta njihovi vrtići biti na odmoru, kaže Ljiljana Vojnov, pomoćnica direktorke „Dečje radosti”.

- Roditelji mogu da organizuju svoj godišnji odmor. Ukoliko ne mogu da ga organizuju, imaju mogućnost da im dete ide mesec dana u matični vrtić, a mesec dana u dežurni, rekla je Ljiljana Vojnov, pomoćnica direktorke „Dečje radosti”.

Ovih dana u dežurnim vrtićima, po rečima Ljiljane Vojnov, boravi između 700 i 800 dece, što je znatno manji broj u odnosu na puni kapacitet od 2.700 dece tokom školske godine. Pošto se i u avgustu očekuje smanjen broj dece u vrtićima, takođe će biti organizovana dežurstva. Tako će vrtići i osoblje iz „julskih” vrtića otići na odmor, a radiće vrtići „Veverica”,„Ljiljan”,„Leptirić”, „Bubamara”, „Bajka” i „Bambi”.

Svi vrtići sa redovnim radom počinju 1. septembra.