Demanti Lige na demante gradske većnice

PANČEVO, 22. jul 2014. (TV Pančevo) – Posle demantija gradske većnice zadužene za obalst socijalne politike i zapošljavanja da tvrdnja Lige socijaldemokrata Vojvodine o tome da Savet za zapošljavanje za svoj rad dobija 8 miliona dinara pošto za svoj angažman ne dobijaju ni dinara, Liga se danas ponovo oglasila. Po tvrdnji Miloša Veslinova, predsednika Odborničke grupe, njihova namera je bila da ukažu na to da nema novih radnih mesta.

„Jedan primer neracionalog trošenja je da građani plaćaju rad Saveta za zapošljavanje u iznosu od 8 miliona dinara, a na odborničko pitanje LSV-a o broju novootvorenih radnih mesta, upućenog gradskim čelnicima, odgovor je bio da taj podatak ne postoji“. Nakon ove izjave Lige na prethodnoj konferenciji za novinare, stigli su i demantiji od članice Gradskog veća zadužene za socijalna pitanja i zapošljavanje Suzane Jovanović, u kojima je navedeno da ovaj Savet ne prima nikakvu naknadu, a da je na osnovu lokalnog akcionog plana za zapošljavanje iz budžeta ove godine izdvojeno 28 miliona dinara i da se mere za tu namenu već realizuju.

Liga socijaldemokrata Vojvodine je ovakav odgovor proglasila pokušajem, uz tvrdnju da im nije odgovoreno, kako navode, da gradska vlast radi na štetu građana tako što zapošljava i stranačke poslušnike, obezbeđujući im plate kroz drastično povećanje poreza na imovinu.

- Kazala je i da je opredeljeno 28 miliona za niz mera koje su predložene gradonačelniku i da su te mere u poodmakloj fazi. Sve je goospođa Jovanović kazala, samo ne ono najbitnije i ono što je suština naše kritike - koliki je broj novootvorenih radnih mesta u Pančevu od 2012. godine, koje su to brojne mere koje će zaposliti nezaposlene, a da im se prethodno ne traži učlanjenje u neku od vladajućih političkih partija u gradu. Ono što nas posebno brine, a gospođa Jovanović nije kazala, jeste i da li će privatnici moći da opstanu i napreduju sa svojim poslom pored ovolikog poreza, kako bi zaposlili nove radnike, rekao je Miloš Veselinov, predsednik Odborničke grupe LSV-a.

Na pitanje novinara da li je upoznat i sa promenama u okviru mera zapošljavanja od strane Grada Pančeva od ove godine, uvedenim upravo zbog toga da bi se pratio efekat ulaganja, o čemu je gradska većnica Suzana Jovanović, koja se na tom mestu nalazi od sredine 2013, obaveštavala javnost, predsednik Odborničke grupe LSV-a Miloš Veselinov je odgovorio:

- U lokalnom akcionom planu stoji da mora da se vrši kontrola i merenje ono ga što su korisnici dobili za samozapošljavanje, ali to je samo za samozapošljavanje. Lokalni akcioni plan kao prioritet mera stavlja otvaranje novih radnih mesta i to je poenta: Koliko novih radnih mesta je otvoreno od 2012. godine? Još jedan od prioriteta u lokalnom planu zapošljavanja je i podrška malim i srednjim preduzećima, dodao je Veselinov.