Dečja igrališta pod udarom vremena i ljudi

PANČEVO, 7. avgust 2014. (TV Pančevo) – Pančevo se može pohvaliti velikim brojem igrališta za decu. Ali, ona su često poligoni za vežbanje i starijih, pa i vandala. U „Zelenilu“, javnom preduzeću, koje njima gazduje, kažu da je teško proceniti da li je njihovo uništavnje slučajnost ili namera. Iz budžeta se za njihovo održavanje izdvaja novac, preduzeće za tu namenu izdvaja i iz svojih prihoda, a najavljena je i obnova delova igrališta u Narodnoj bašti.

Za razliku od nekih gradova, mališani u Pančevu imaju mogućnosti da se igraju na čak 65 igrališta. Smeštena su na različitim lokacijama u gradu, a samo u Narodnoj bašti postoje četiri veća igrališta na kojima se svakodnevno igraju deca različitog uzrasta.

- Super je. Mi u Požarevcu nemamo. Imamo park u kome nema igrališta. Ovde je stvrano super. Kadgod dođemo u Pančevo, dođemo ovde, rekla je jedna žena.

- Dolazimo često sa decom. Poigraju se. Lepo održavaju Narodnu baštu i to je prava stvar. Organizacija - svaka im čast. Falilo je to ovom gradu. Treba ih češće menjati, jer ne mogu da se zaštite od dece, rekao je jedan sugrađanin.

- Skoro smo pričali sa jednim radnikom obezbeđenja. Oni su tu samo fizički. Tek da kontrolišu, ali nemamju nikakvo ovlašćenje ni da zaustave ljude koji voze bicikl kroz Narodnu baštu, niti da upozore ljude koji šetaju da za sobom pokupe izmet. Njihovo je samo da kažu, pa ako ih poslušaju, poslušaju, kaže jedna sugrađanka.

Sa igrališta u Narodnoj bašti nedavno su skinuti pojedini rekviziti na kojima su se mališani svakodnevno igrali. Pošto su igrališta napravljena 2008. godine sa rekvizitima uglavnom od drveta, vremenom je došlo do njihovog truljenja. Noseća konstrukcija biće zamenjena metalnim nosačima koji su izdržljiviji i stabilniji. Popravljeni delovi igrališta na jesen će biti vraćeni, a planirano je i da se zameni i podloga.

- Pošto je postojeći pokrivač već pohaban, uložili smo milion dinara za nabavku recikliranih gumenih ploča, koje su debele i odlične u odbrani od povreda. Tokom godine bi trebalo da budu postavljene, ali to podrazumeva i pripremne radove, odnosno popravke betonskih platoa, na koje će biti zalepljeni. Očekuje nas još i popravka rekvizita, i farbanje drveta na klupama, rekla je Ženja Marinković iz JKP-a „Zelenilo“.

Pored mališana za koje su igrališta i napravljena, često ih koriste i stariji, što dovodi do opterećenja materijala pa se ponekad, slučajno ili namerno, i polome.

- Nemamo načina da utvrdimo da li je to vandalski poduhvat ili slučajnost na igralištu. Pojedine stvari su očigledne, ali mi sve to možemo da podvedemo pod redovno održavanje. Svejedno nam je na koji način je nastalo oštećenje, mi moramo da ga popravimo. Nešto možemo da popravimo, a nešto ne, objasnila je Ženja Marinković.

Za održavanje mobilijara u šta spadaju klupe, korpe za otpatke i održavanje dečjih igrališta, „Zelenilo“ potroši dva miliona dinara, od čega je polovina obezbeđena iz gradskog budžeta. Održavanje mobilijara u Narodnoj bašti i Barutani, Grad košta sedam miliona, što je dovoljno za pola godine, kaže Ženja Marinković. Iako „Zelenilo“ ima svoje obezbeđenje, da bismo sačuvali ono što imamo, potrebno je da se za to pobrinu i sami građani.