Bagrem oštetio 4 auta

PANČEVO, 2. avgust 2014. (TV Pančevo) – Jaka kiša koja je između 16 i 17 sati padala u Pančevu, oborila je jedno stablo divljeg bagrema u Mučeničkoj ulici, koje je oštetilo četiri parkirana automobila. Prema rečima direktora „Zelenila“ Dragana Katuce, šteta će biti nadoknađena građanima čiji su automobili oštećeni.

Stablo gledića, odnosno divljeg bagrema, nakon jake kiše, palo je i oštetilo četiri automobila parkirana u Mučeničkoj ulici u blizini stare Želeničke stanice. Tomislav Marčetić i Mile Rakita, vlasnici oštećenih automobila, koji žive u Mučeničkoj i Ulici Nikole Tesle, nadaju se da će štetu uspeti da nadoknade.

- Spavao sam posle ručka kada me je nazvao komšija i rekao mi da mi je auto uništen. Plakao sam kada sam video štetu. Imamo kasko osiguranje, koliko će nam isplatiti ne znam. Nikad oni ne isplate celu sumu. Ići ćemo i u Opštinu i prijaviti štetu. Auto je star svega dve godine, rekao je Tomislav Marčetić, vlasnik oštećenog vozila.

- Vidi se da je ovo stablo parazit, taj divlji bagrem koji je “podlo” drvo. Neko je trebalo da interveniše, a komšija kaže da je već zvao Komunalnu policiju, koja nije dala nalog da se to drvo poseče i neko je mogao danas i životom da plati, jer ovde šetaju ljudi, deca, na kraju krajeva, i ja sam mogao da izlazim iz kola u tom trenutku. Pre dva meseca mi je na istom ovom mestu auto bio poplavljen. Tom prilikom bio je i gradonačelnik na licu mesta, video je situaciju. Ja ni dinar jedan nisam dobio za odštetu, jer je procedura jako komplikovana i složena. Da li ću ovog puta nešto ostvariti, videćemo, ja ću tražiti sve do poslednjeg dinara, rekao je Mile Rakita, takođe vlasnik oštećenog automobila.

Direktor „Zelenila“ Dragan Katuca izašao je na lice mesta i u razgovoru sa vlasnicima oštećenih automobila kazao da će im šteta biti nadoknađena.

- Ovo je verovatno posledica obilnih padavina i velikih vrućina. Ova godina je drugačija od prethodnih, po količini padavina. Osiguranje vrši isplatu naknade za pretrpljenu štetu, tako da ćemo mi već u ponedeljak, zajedno sa ovim ljudima, podneti zahtev osiguravajućoj kući, kako bi im se nadoknadila šteta koju su pretrpeli, objasnio je Dragan Katuca, direktor JKP-a Zelenilo.

Katuca je objasnio da mnoga stabla spolja izgleda zdravo, dok su iznutra trula. Što je verovatno bio slučaj i sa ovim stablom divljeg bagrema u Mučeničkoj.

- Recimo, Gradski park na Trgu kralja Petra je u jako lošem stanju. Već dve, tri godine se pišu dopisi Sekretarijatu za ekologiju, inspekcijskim šlužbama. Malo je nezgodna situacija kada počnemo da uklanjamo neka stabla, nailazimo na otpor većeg dela građana, koji misle da ne treba da uklanjamo stabla iz parka. Ali ona se uklanjaju samo zato što nisu zdrava i odmah se zamenjuju novim sadnicama, dodao je Dragan Katuca.

Na teren je izašla i Komunalna policija, a ekipa „Zelenila“ uklonila je stablo i grane sa automobila na zelenu površinu. Direktor „Zelenila“ naglasio je da će njihove ekipe nastaviti da proveravaju stanje stabala u gradu, a stručnjaci ovog komunalnog preduzeća već od ponedeljka ispitaće zbog čega je došlo do preloma i pada ovog stabla.