1540 vakcina stiglo u Pančevo

Po domovima zdravlja u Pančevu i u Dečijem dispanzeru danas u podne počela je vakcinacija protiv novog gripa A H1N1. U prvoj turi stiglo je 1540 doza što je nedovoljno za grad Pančevo i okolna sela, izjavila je direktorka Zavoda za javno zdravlje, dr Ljiljana Lazić.

Prioritet pri vakcinaciji imaju hronični bolesnici, deca starija od 6 meseci, zdravstveni radnici i osobe zaposlene u javnim službama. Doktorka Lazić je apelovala na sugradjane da budu strpljivi, jer nova tura vakcina protiv gripa stiže za nekoliko dana.
- Očekujemo da će stizati novi kontigenti. Do kraja decembra biće dovoljno vakcina. Građani ne treba da imaju dilemu da li da se vakcinišu. Vakcina je dobra. Treba najpre da se vakcinišu oni koji spadaju u rizične grupe, a zatim i oni koji su prioriteti, rekla je dr Lazić.

Svi koji to žele mogu da se vakcinišu u svojim domovima zdravlja, izjavio je direktor pančevačkog Doma zdravlja dr Stevan Žilović. Jedino će stanovnici Ivanova vakcine primiti u Zdravstvenoj stanici u Omoljici, a oni koji žive u naselju Stari Tamiš vakcinisaće se u Dolovu. - Lekari su kontaktirali svoje hronične pacijente. Vakcinacija se obavlja i prepodne i popodne. Ova količina koja je do sada stigla nije velika, rekao je dr Žilović. Vakcine su pakovane u bočicama od 10 doza, i moraju biti upotrebljene u roku od 24 sata..