U sećanje na Vasu Živkovića 17. put

PANČEVO, 30. maj 2018. (TV Pančevo) – Sedamnaesti po redu "Dani prota Vase" otvoreni su u Svetouspenskom hramu. Manifestacija ove godine sadrži književne večeri,besede i koncerte.Cilj manifestacije je čuvanje sećanja na Vasu Živkovića pesnika,sveštenika i jaku ličnost koja je uticala na razvoj nacionalne svesti srpskog naroda u Austrougarskoj.

"Dani prota Vase" je manifestacija čiji je cilj podsećanje na Vasu Živkovića,pesnika,sveštenika i ličnost koja je ostavila trag u srpskoj istoriji. Za života je napisao 70-ak pesama a najpoznatije su:"Rado ide Srbin u vojnike" , "Opao klikće sa visine" , "Ti plavis zoro zlatna" ,"Raduj se mlada nevo". Prvi stihovi njegovih pesama sačinjavali su veliki deo muzičkog repertoara Vojvođanskih Srba,koji se mogao čuti prilikom njihovih borbi,svetkovina i tugovanja. Organizator ovogodišnje manifestacije je Pančevačko muzičko društvo,a pokrovitelj je grad Pančevo i Srpska pravoslavna crkvena opština "Centar".Manifestaciju je otvorio hor Pančevačkog sprskog crlvenog pevačkog društva pod dirigenskom palicom Borjane Štržmešterov.

Borjana Stražmešterov je istakla da su ovakvi tematski koncerti važni za decu,za njihov razvoj i opštu kulturu.

Od početka 21.veka u Pančevu se održava manifestacija "Dani prota Vase" u porti Uspenske crkve,gde je Vasa Živković nekada bio sveštenik.