Stoto izvođenje Čarobnjaka iz Oza

PANČEVO, 26. maj 2011. (TV Pančevo) – Predstava za decu, „Čarobnjak iz Oza“, u produkciji Kulturnog centra Pančeva izvedena je 100-ti put. Premijeru je ovaj komad imao 2006. godine, i od tada komad je igran na scenama u Beogradu, Novom Sadu, Zemunu, Boljevcu i drugim mestima u Srbiji, ali i u Istočnom Sarajevu, Tivtu, Banjaluci... Jubilarno, 100-to izvođenje ponovo je okupilo prvu postavu glumaca, jer za pet godina života predstave, ponekad neki glumac morao biti zamenjen zbog drugih obaveza.

Ana Bretšnajder, Jovan Popović, Marina Vodeničar, Miroslav Žužić Žule, Milena Predić i Srboljub Bošnjak 16. marta 2006. godine stali su prvi put pred pančevačku publiku i izveli šarobnog „Šarobnjaka iz Oza“.

– Super je predstava. Najviše mi se svidelo kada je veštica letela na metli, priča devojčica.

- Najviše mi se dopalo kada su stigli u Smaragdni grad, dodala je mališanka.

„Čarobnjak iz Oza“ od svoje premijere do danas pored izvođenja u okviru redovnog repertoara učestvovao je na mnogim festivalima. Poseban uspeh predstava je doživela na „Lut festu“ u Istočnom Sarajevu ubrzo nakon premijere kada je Jovan Popović dobio nagradu za najbolju mušku ulogu, a Mina Ilić nagradu za dizajn kostima, a potom i Marina Vodeničar dobila nagradu na 12. festivalu pozorišnih predstava za decu.

„Festić“ u Beogradu. Nagrade svakako nisu jedini pokazatelj kvaliteta predstave. I broj odigranih predstava svakako govori o tome.

– Meni je danas posebno drago što sam posmatrao ljude koji su sastavni deo ove predstave. Ne samo glumce, nego i ove ostale ljude koji su iza predstave. Pre nego što je krenulo, svi smo bilo ono – Baci kosku, idemo. Ono što je jako važno, mi smo 2006. godine krenuli sa ovom pričom, i bila je premijera 2006. Danas je kompletno prva postava glumila u „Čarobnjaku iz Oza“. A da bi mi došli do stote predstave, svi su glumci čuvali ovu predstavu. A ovo je stvarno i za Kulturni centar i za grad Pančevo velika stvar. Ja mislim da nikada ni jedna predstava nije ovo doživela. Stvarno sam presrećan, kazao je Branislav Radovanović, urednik dečijeg programa KC.

Jovan Popović, glumac pozorišta “Pinokio“ u „Ozu“ igra Strašilo. On je jedini predstavu odigrao svih 100 puta.

– Ova ekipa koja je postavila ovaj komad zajedno sa rediteljem Nenadom Gvozdenovićem je stvarno donela nešto što ne može svaki dan da se stvori u ekipi koja pravi neku predstavu. Tako da je ova atmosfera, i ovi ljudi su nešto posebno, i u kojim god uslovima da smo igrali, i zimskim i letnjim, i prolećnim, na malim scenama, u teskobnim uslovima, uvek je bilo zadovoljstvo, rekao je Jovan Popović.

U stvaranju Čarobnjaka iz Oza, pored reditelja Nenada Gvozdenovića bilo je još saradnika. Među njima je i lutkar Zoran Misita koji je sa Minom Ilić radio na scenografiji, a izradio je i lutke.

– Šta da kažem. Nekako sam srećan što je predstava toliko dugo trajala, i što se stvarno odigrala toliko puta, najbolje pokazuje koliko se scenograija ishabala, i koliko smo je sad trebali popraviti za ovo stoto izvođenje. Zaista predstava koja se 100 puta odigrala, ipak znači da nešto vredi, kazao je Zoran Misita.

Retke su predstave koje imaju tako dug život poput „Čarobnjaka iz Oza“. Jer, stoto izvođenje nije i završetak života ove predstave. Ponovo će Doroti sa svojim prijateljima Strašilom, Limenkom i lavom pokušavati da ispuni zadatke velikog Čarobnjaka, i na sceni u Pančevu, ali i širom Srbije, kao i prethodnih 5 godina.