IZLOŽBA "SLOVAČKA LEPOTA" PUTUJE U BRATISLAVU ZA DAN USTAVNOSTI SLOVAČKE REPUBLIKE

PANČEVO, 28. avgust 2018. (TV Pančevo) – Ekluzivna izložba umetničkih fotografija Slovačka lepota, dvojice autora Pavel Surovog i Branislava Kokavca biće svečano otvorena 1. septebra u Galeriji zapadna terasa Bratislavskog zamka za dan ustavnosti Slovačke republike. Organizatorom izložbe je Kulturni centar Kisač i Parlament Slovačke Republike uz finacijsku pomoć Grada Novog Sada i Novi Sad 2021 – Evropska prestonica kulture. Izložbu će otvoriti njegova ekslencija predsednik parlamenta Andrej Danko a ovom prilikom će biti upriličeno i svečano krštenje kapitalne knjige Slovačka lepota. Ovo je po prvi put da neko iz Srbije izlaže na najlukruativnijem mestu na Bratislavskom zamku (radi se o dvorcu Marije terezije kde je ona bila krunisana i leti provodila vreme). Izložbi će prisustovaće brojni funkcioneri Slovačke republike kao i Republike Srbije.

Materijal, sakupljen u ekluzivnom projektu Slovačka lepota, poštuje sve istorijske, kulturne, identitetske, emocionalne, ali i estetske slojeve tradicionalnih odevnih predmeta. Lepota i slojevita narativnost tradicionalne nošnje vojvođanskih Slovaka upravo ovim načinom postaje vidljiva i čitljiva. Autori dugogodišnjeg projekta “Slovačka lepota” su dvojica Kisačana - mentor celokupnog projekta Pavela Surovog koji je ujedno i idejni tvorac Festivala slovačke narodne nošnje Slovaka u Srbiji i fotograf a Branislav Kokavec koji su na nov način konfrontirali tradicionalno i moderno, a sve definisano lepotom mladih devojaka..

Izložba predstavlja nesvakidašnji spoj tradicionalnog i modernog, uobličen umetničkom fotografijom, govori o životu Slovaka, kao put u vremenu kroz prostor, kroz život. Cilj ove izložbe je prikazati u novoj formi lepotu mladih slovakinja i lepotu narodnih nošnji koje su bile moderne u periodu izmedju dva svetska rata. Autori su na ovaj način konfrontirali tradicionalno i moderno u novoj formi t.j. slovačkoj lepoti.