Izdata monografija uzdinskih naivnih slikara

PANČEVO, 22. avgust 2018. (TV Pančevo) – Uzdin, od davnina je poznato po svojim slikarima naivcima. Prvi počeci naivnog slikarstva u Uzdinu vezuju se za 1961. a prošle godine je galerija rumunskog naivnog slikarstva u Uzdinu slavila pola veka postojanja. Povodom ovog jubileja izdata je monografija u kojoj se nalaze portret i biografije slikara, kao i reprodukcije najuspešnijih dela uzdinske škole naivnog slikarstva, koja je osnovana prošle godine.

Prvi počeci naivnog slikarstva u Uzdinu vezuju se za 1961. godinu kada se okuplja grupa žena koja dotadašnje šare sa ručno istkanih kecelja i ćilima prenose na papir, a nešto kasnije i na platna. Suncokreti, svadbeni običaji, radovi na polju - samo su neki od motiva bogatog kolorita koji se mogu videti na delima uzdinske škole naivnog slikarstva. U Uzdinu i dalje ima nekoliko slikarki koje i dalje stvaraju, a jedan od njih je i Sofija Jonašku, koja svoj talenat prenosi i na mlađe generacije.

Sofija kaže da su polaznice škole naivne umetnosti, inače učenice OŠ iz Uzdina, veoma zainteresovane da nauče kako da prenose na platno motive sa rumunskih nošnji.

Sadašnja Galerija naivnog slikarstva otvorena je zajedno sa Domom kulture 1990. godine a u njoj je trenutno izloženo oko 100 umetničkih radova uzdinskih slikara.