Ćirilica - naša prošlost, sadašnjost i budućnost

PANČEVO, 25. maj 2018. (TV Pančevo) – Sečenjem slavskog kolača i predstavljanjem Monografije Banatskog Brestovca i najnovijeg izdanja naučnog časopisa „Čitalište“ Gradska bibliotekaPančevo obeležila je slavu Ćirilo i Metodije.

Slava Ćirilo i Metodije obeležena je u Gradskoj biblioteci Pančevo. Nakon sečenja slavskog kolača, Dejan Bosnić, direktor Gradske biblioteke podsetio je na misionarstvo i vizionarstvo solunske braće, zaslužne za širenje pismenosti među slovenskim narodima i ukazao na značaj negovanja tradicije i kulture.

Od ove godine, u skupštinskoj proceduri bi trebalo da se nađe predlog Zakona kojim će se Sveti Ćirilo i Metodije svrstati u državni praznik i obeležavati kao Dan slovenske pismenosti i kulture, kao kod Rusa, Ukrajinaca, Bugara i Makedonaca. Česi i Slovaci ga obeležavaju 5. jula. Gradska biblioteka sećanje na Ćirila i Metodija obeležava već 16 godina i prvi put je osveštana upravo 24. maja 2002.

Na Dan Ćirila i Metodija, u Gradskoj biblioteci Pančevo predstavljena su dva značajna izdanja:Monografija Banatskog Brestovca i naučni časopis za teoriju i praksu bibliotekarstva „Čitalište“.