Zaplenjeni automobili kriminalnih grupa

BEOGRAD, 17. januara 2010. (Fonet) - Od kada je počela primena Zakona o oduzimanju imovine, pre 10 meseci, Specijalno tužilaštvo pokrenulo je 21 istragu protiv 210 osoba. Vrednost zaplenjene imovine iznosi više desetina miliona evra.

Na meti Tužilaštva bili su automobili članova grupa koje se bave trgovinom drogama, kuće, stanovi, građevinsko zemljište i gotov novac.

Samo u jednoj akciji, od jednog narko dilera, zaplenjeno je više od pola miliona evra.

"Ono što je oteto od građana vratićemo građanima. Od ovog i ovakvog novca otvorićemo škole, vrtiće, sigurne kuće, pomagati institucije koje će se boriti protiv kriminala. Niko nije jači od države", rekla je ministarka pravde Snežana Malović.

Specijalni tužilac za organizovani kriminal Miljko Radisavljević rekao je da je Tužilaštvo u prethodnoj godini podnelo osam zahteva za privremeno i jedan za trajno oduzimanje imovine i to su uglavnom bile porodične kuće, poslovni objekti, stanovi, građevinsko zemljište, automobili i novac.

On je podsetio da je za sada trajno oduzeta građevinska parcela od preko 20 ari u Šilerovoj ulici u Zemunu, koja je pripadala vođama "zemunskog klana".

Specijalni tužilac je istakao zaplena novca u apoenima od 10, 20 i 50 evra, prilikom pretresa jednog stana u Beogradu, govori da je reč o novcu koji potiče direktno od ulične prodaje droge, dodajući da je narko-biznis zastupljen na teritoriji Srbije i da donosi veliki profit.

Radisavljević je dodao da luksuzni automobili koji su ispred zgrade Specijalnog suda u Ustaničkoj ulici, a koji su po oduzeti, vrede i više od 50.000 evra i dodao da su ta vozila po pravilu oduzeta od osoba koje nemaju ni dana radnog staža, niti su se ikada bavila legalnim poslom.