2009. zaplenjena droga od 5 miliona dinara

PANČEVO, 28. decembar 2009. (TV Pančevo) - Pančevačka policija podnela je tokom ove godine oko 120 krivičnih prijava zbog neovlaščenog držanja i stavljanja u promet narkotika. Prema analizama, kriminalistička policija je na teritoriji Policijske uprave Pančevo, zaplenila drogu u visini od preko 5 miliona dinara.

U prvih 11 meseci ove godine, policija je zaplenila 60 kilograma marihuane, zatim 400 grama heroina, oko kilogram I 200 amfetamina, 24 sličice LSD-a, i 6 grama kokaina što, prema tržišnoj vrednosti, vredi preko 5 miliona dinara.

- Nema razlike između lakih i teških droga. Ni između količina. Sve su teške i svako posedovanje istih jeste krivično delo. Inače, od početka devedesetih narkomanija je u stalnom porastu. Podaci Područne policijske uprave govore da je u poslednjih desetak godina na području južnog Banata evidentirano više od 1.150 osoba u čijem su se posedu našle opojne droge, izjavio je policijski inspektor Srdjan Janjuš.

Prema njegovim rečima 70 odsto evidentiranih je sa teritorije grada Pančeva a drogu da zlouptrebljavaju lica iz svih društveno socijalnih kategorija stanovništva. Zloupotreba narkotika i zavisnost, a zatim i kriza kada se ostane bez novca za njihovu kupovinu, rađaju nov kriminal, rekao je Janjuš.

U policiji tvrde da se na svim mestima gde se okupljaju zavisnici, pojavljuju i dileri. Takva mesta su na primer tehno i rejv žurke gde ima i dilera, tvrde u policiji, a primetno je da se sada ređe diluje kod kuće, a češće preko mobilnih telefona.

Policijski inspektor Srdjan Janjuš škole ne ocenjuje kao mesta u kojima se često pojavljuju narkotici. Posao policije jeste da deluje i preventivno,naglašava Janjuš. On ocenjuje da je obaveza da prenošenjem iskustava uputi ljude da spreče ili prepoznaju problem. Na primer, marihuanu otkrivaju rizle, heroin otkrivaju kašika, limuntus i špric.

Komentari 

 
-1 #1 28-12-2009 23:35
nigde u svetu ne sprovode se kampanje za hapsenje sitnih dilera, jer to izaziva krizu kod narkomana i dovodi u opasnost gradjane koje narkomani potom pljackaju da bi dosli do sredstava za nove kolicina droge. Akcije za suzbijanje preprodaje se vode tako sto se droga daje besplatno ovisnicima i cak se organizuju sanitetska vozila koja dezuraju vikendom nocu da bi mladi ljudi umesto sto pribegavaju prostituciji, dilerisanju i slicno mogli da dobiju pomoc od drzave(grada) a posle toga i da se polako izvuku. Dilera ne bi ni bilo jer ne bi imali kome da prodaju i stvari bi nekako pocele da se resavaju
Citiraj