Dimnjaci česti uzroci požara

PANČEVO, 26. januar 2010. (TV Pančevo) - Kao najčešći uzrok kućnih požara, osim neispravnih elektroinstalacija, navode se i neispravni dimnjaci. Usled taloženja produkata nepotpunog sagorevanja na zidovima dimnjaka, kada dođe hladnije vreme i više se loži, dolazi do paljenja koje u nekim slučajevima dovede i do toga da cela kuća izgori, kazao je za Televiziju Pančevo Momir Georgijevski, načelnik Službe za vanredne situacije u Pančevu.

Do sada je Vatrogasna brigada u Pančevu intervenisala 98 puta zbog kućnih požara, što je nešto više nego prošle godine u isto vreme.

Kao najčešći uzrok požara, osim neispravnih elektroinstalacija, Momir Georgijevski navodi i neispravne dimnjake. Ranije je sistem gradnje bio takav da se bar jedna tavanska greda naslanjala na dimnjak i kada počne više da se loži, usled pregrevanja, greda se upali.

- Greda je građevinski element najčešće u zgradama koje su građene pre II Svetskog rata. I ako se u takvim zgrada ne čisti dimnjak, neminovno se dešavaju požari, rekao je Georgijevski.

Ovako nešto je najlakše sprečiti redovnim čišćenjem dimnjaka.

U gradu se ovim poslom zvanično bave 3 preduzeća. Jedno od njih je i Javno komunalno preduzeće "Grejanje".

Tačan broj dimnjaka u Pančevu se ne zna, a prema rečima Zorana Milovića, inženjera u održavanju JKP "Grejanje", u toku nedelje imaju od 2 do 3 poziva za čišćenje.

- Ne vodi se baš dovoljno računa o dimnjacima, ili često vlasnici to nestručno rade i tako rizikuju da dođe do požara, kaže Milović.

Čišćenje dimnjaka, trebalo bi da se radi bar dva puta godišnje, kažu stručnjaci. Jednom po završetku grejne sezone, a drugi put pred samu grejnu sezonu, kako bi se proverila prohodnost.

Treba obratiti pažnju da ovakvu uslugu može obaviti samo ovlašćeno lice. Cena čićenja dimnjaka je do 1.500 dinara.