Dve osobe preminule od gripa

PANČEVO, 23. februar 2018. (TV Pančevo) – Dve osobe juče su preminule na Infektivnom odeljenju Opšte bolnice od komplikacija sezonskog gripa. Preminula je jedna ženska osoba 1971. godište iz Kovačice kod koje je došlo do komplikacije hronične bolesti, ali je virus gripa potvrđen. Kod druge osobe koje ja preminula potvrđen je virus gripa, ali nije bila državljanka Srbije.

Od oktobra prošle godine, od kada pančevački Zavod za Javno zdravlje vrši nadzor obolelih od sezonskog gripa, uzeto je 7 uzoraka na sumnju da se radi o virusu gripa. Kod 6 pacijenta je virus gripa B, koji je aktuelan ove godine i potvrđen. Zbog teškog stanja i komplikacija bolesti, dve pacijentkinje koje su poslate na bolničko lečenje Infektivnog odeljenja Opšte bolnice su, nažalost, juče preminule - žena 1971. godište iz Kovačice i druga ženska osoba koja je bila u gostima u Pančevu i strani je državljanin.

- Došlo je do smrtnog ishoda kod dve osobe kod kojih je potvrđen virus gripa tipa B kod jedne AH1 A1. Prva osoba je preminula sa teritorije Kovačice zbog teške osnovne bolesti koja se iskomplikovala, a kod koje je potvrđen virus gripa preminula. Druga preminula osoba '43. godište je preminula takođe od virusa gripa, ona je starni državljanin i ovde je boravila u gostima. Kod pet preostalih pacijenata radi se o bolničkim uzorcima koji su bili hospitalizovani na lečenju u Opštoj bolnici Pančevo - kaže dr Olivera Stanišić, epidemiolog.

Međutim, na osnovu podataka koje prikuplja Zavod za javno zdravlje, obolelih od gripa manje je tokom ove nedelje u odnosu na prethodnu.

- Na osnovu podataka koje smo mi dobili od doktora iz Domova zdravlja tokom prošle nedelje, broj obolelih se ustalio i pokazuje jedan stabilan trend. Nema više tolikog porasta, pa se nadamo da će taj trend da se nastavi.

Nije lako sačuvati se od virusa, ali čim se pojave simptomi, treba mirovati i voditi računa o ishrani. Ukoliko osoba ima blagi oblik bolesti, preporučuje se izolacija i nega kod kuće do oporavka.