U Azotari veće plate za 6 odsto?

Dva od tri reprezentativna sindikata u HIP Azotari prihvataju predlog rukovodstva da se plate povećaju za 6 odsto. Treći, Samostalni traži više.

Još uvek traju pregovori oko aneksa novog kolektivnog ugovora za radnike Azotare. Rukovodstvo ove fabrike nudi radnicima povećanje zarade od oko 6 odsto. Međutim, sindikati imaju različite stavove o ovom predlogu.


Nezavisni sindikat smatra da je bolje prihvatiti išta, nego ništa. Petar Naumović, prvi čovek Nezavisnog sindikata kaže da bi se time stvari pomerile sa mrtve tačke.

Sličan stav ima i Smenski sindikat Azotare. Predsednik Dragan Gavrilović navodi da je Predsedništvo ovog sindikata odlučilo da se aneks kolektivnog ugovora prihvati, jer sadrži sve zahteve smenskih radnika.

Samostalni sindikat ostao je usamljen u borbi za uvećanje plata za više od ponuđenih 6 odsto. Prema rečima Milana Ivovića, predsednika Samostalnog sindikata Azotare, njegovi radnici neće odustati od borbe za veći procenat.

Azotarci primaju u proseku 25 hiljada dinara. Da bi se prihvatio predlog poslovodstva da se plate povećaju za 6 odsto, dovoljna je saglasnost i dva od tri sindikata, koja trenutno i postoji.