Produžen tender za "Staklaru"

PANČEVO, 26. decembar 2009. (TV Pančevo) - Agencija za privatizaciju donela je odluku da produži tendersku prodaju pančevačke Industrije stakla do 29. januara 2010. godine jer je za kupovinu fabrike bilo više zainteresovanih a rok do koga su mogli da izvrše uvid u dokumentaciju, bio je kratak. Peti tender za prodaju Industrije stakla Pančevo raspisan je 27. oktobra, a krajnji rok za otkup dokumentacije bio je 27. novembar ove godine.

Pomeranjem tenderske prodaje "Staklare", produžen je i rok za pregled tenderske dokumentacije. Kako je za Televiziju Pančevo izjavila savetnica generalnog direktora ove fabrike Radica Vučković, očekuje se da će sledeća tenderska prodaja biti uspešna jer, prema njihovim informacijama, ovoga puta za kupovinu fabrike ima više zainteresovanih.

"Ima otkupa dokumentacije, izvršena je finansijska konsolidacija Staklare. Država ili otpušta ili otpisuje 76 odsto dugova uz mogućnost da taj procenat bude još veći što zavisi od pregovora, ali posle podnošenja ponuda" izjavila je Radica Vučković.

Prema njenim rečima, od kada je pokrenut postupak privatizacije, broj radnika u "Staklari" smanjen je za 1078 radnika koji su firmu napustili kroz različite vidove socijalnih programa. Trenutno, u "Staklari" radi 226 radnika, koji svoju šansu vide u proširenju i modernizaciji jer, kako je izjavila, postoji nedovoljna iskorišćenost kapaciteta i radne snage.

"Fabriku i grad zadovoljila bi modernizacija pogona auto stakala i dorade medicinskog stakla. Postoji mogućnost da se, uz modernizaciju, "Staklara" uključi u proizvodnju vetrobrana, pancira, medicinskih ambalaža, kaljenih i laminiranih stakala kao i stakala za automobile", istakla je savetnika generalnog direktora ove fabrike i dodala da to znači da bi potencijalni investitor imao sigurno tržište svih vrsta automobilskih stakala a u program bi mogao da udje i "Fiat Punto". "Upravo i zbog tih mogućnosti gledamo pozitivno na budućnost fabrike", rekla je Radica Vučković.

Prema rečima predsednika Samostalnog sindikata „ISP" Dragana Tomića trebalo bi da naredni tender bude uspešan, što radnici i očekuju nakon 7 godina loše situacije u fabrici, malih i neredovnih zarada.

U "Staklari" ističu da su do sada opstali zahvaljujući podršci države, i da imaju uveravanja da ta podrška neće izostati i u narednom periodu, tvrdi Vučković. Nikome nije u interesu da odvede u stečaj fabriku koja radi, već da se, u slučaju da Staklara ne bude prodata ni ovaj put, nađe neki model kao što je to bilo u slučaju "Azotare" ili Fabrike stakla u Paraćinu, dodala je savetnica direktora Staklare.