Paši kraj, ovce u toru

PANČEVO, 19. novembar 2017. (TV Pančevo) - U porodici Radoslava Milina iliti Rade Porjaza, danas je bilo svečano. Ovce, vlasništvo blizu 20 domaćina iz Dolova, Starčeva i Omoljice, vraćene su iz polja domaćinima, gde će prezimiti, a onda na proleće “ajde Jovo nanovo”. Čuvanje ovaca na pašnjacima je najisplativije i daje najbolje rezultate, potvrđeno je još jednom.

Jedan od najvećih dolovačkih čopora ovaca od marta meseca čuvali su Radoslav Milin, Marko Čika i Sava Prvulj. Čopor je brojao 200 ovaca, a više od polovine tog broja bile su ovce drugih ovčara.

S obzirom da dolazi zima ovce su vraćene u selo i vlasnici su ih iz dvorišta Rade Porjaza oterali kućama u torove gde će prezimiti. Više ovčara na jednom mestu, priča o protekloj sezoni, poređenje čije su ovce bolje i mnogo toga još moglo se čuti prilikom preuzimanja ovaca.

Izgledom ovaca, koje su hranjene na pašnjacima oko Dolova, njihovi vlasnici su zadovoljni. Jedre, čvrste, bez ijednog obolenja, a uz to debele, ovce su ukazivale da su dobro čuvane.

Vlasnici ovaca su zadovoljni, a šta kaže ovčar i čobanin?

Radoslav Milin je četiri dana u nedelji s ovcama, Marko Čika dva, a Sava Prvulj jedan dan. I tako mesecima.

U Dolovu trenutno ima 800 ovaca. Nekada ih je bilo više od 15.000. Stare iskusne ovčare brine što mlađi ne žele da se bave ovim poslom. Ovčarska palica je samo nekolicini zaljubljenika ovaca bliska, a ako se ovako nastavi ovce će se za neku deceniju izgubiti iz ovog sela. A, to bi bila velika šteta.