Paradajz poskupeo, karfiol jeftiniji

PANČEVO, 14. oktobar 2017. (TV Pančevo) – Dan na Zelenoj pijaci prošao je uobičajeno. Ponuda voća i povrća bila je bogata, a prema rečima prodavaca, cene iste kao prošle subote.

Na tezgama Zelene pijace mnogi prodavci izlažu raznovrsno voće i povrće. Ove subote najtraženiji su bili crvena paprika i kupus, koji se prodavao po ceni od 40 dinara. Nevenka Pislević iz Glogonja na Zelenoj pijaci prodaje domaći kupus, a prema njenim rečima, zadovoljna je prodajom.

- Kupus je dobar. Ja sam proizviđač, a generalno su Glogonjci smo proizvođači. To je taj domaći kupus iz Glogonja. Sve domaćice znaju kako da stave kupus za zimu. Treba da se izdubi kora, da se stavi so i nakon dva dana da se sipa voda - kaže Nevenka Pislević, prodavačica.

Najbogatiju tezgu sa cvećem je ove subote imala Mira Leonic. Prema njenim rečima, sugrađani jesenje cveće kupuju za bašte, a objasnila nam je i kako ga negovati da bi trajalo više godina.

- Sad je dobro vreme da se posade hrizanteme. One cvetaju dok ne padne sneg. Kada završe cvetanje, osuše se. Na proleće se pokoda suvo cveće i one narastu opet. Ne treba neka posebana nega - kaže Mira Leonic, prodavačica.

Gordana Žuržulj je ove subote u ponudi imala kupus, krompir i jabuke, a kako kaže, u pripremi je zimnica, koju će uskoro imati u ponudi.

- Spremala sam filete, kiseo kupus, turšiju, ljutu papričicu, ajvar, ljutenicu, mleveni i kuvani paradajz - kaže Gordana Žuržulj, prodavačica.

Građani su, od ranog jutra, užurbano obilazili tezge u potrazi za potrebnim namirnicama, kako bi se osigurali za predstojeću zimu.