Manje za preduzeća, isto za sela

Gradsko veće večeras je jednoglasno usvojilo Nacrt odluke o budžetu grada Pančeva za 2010. godinu od nešto manje od 3 milijarde dinara. To je skoro isti budžet kao i ove godine.
Gradski budžet za 2010. od skoro tri milijarde dinara neće biti dovoljan da zadovolji sve gradske potrebe do kraja godine, ali ukoliko ekonomska kriza oslabi, moguće je da do kraja godine imamo i rebalans, ali pozitivni. Još jedna mogućnost su i kreditna zaduženja da bi se završile započete investicije u gradu, rekao je Zoran Jovanović, član Gradskog veća zadužen za finansije:
- Ovaj budžet kao da nije za 12 meseci, nego za 10 i po meseci. Pošto smo gledali da svima smanjimo podjednako, svi budžetski korisnici dobiće za 12 i po odsto manje novca, nego u 2009. godini. To neće biti dovoljno da mnogi od njih budu pozitivni na kraju godine, pa zato moramo dosta napora da uložimo da povećamo gradske prihode, rekao je Jovanović za TV Pančevo.
Nije smanjena suma novca koja se dodeljuje selima. Oni će i ove, kao i prošle, dobiti 113 miliona dinara. Jedino što je uvećano u budžetu jesu socijalna davanja, i to za 11 odsto.
Od januara do novembra 2009. godine preko "pančevačkog računa" je prošlo 4 milijarde i 800 miliona dinara. Od tog novca, 1 milijarda i 600 miliona dinara otišla je u republički budžet, u pokrajinski skoro 500 miliona, dok je, znači, u gradu ostalo oko 2 i po milijarde dinara.
Članovi Gradskog veća, pored predloga budžeta, prihvatili su i finansijski plan JP Direkcije za izgradnju. Komunalne usluge u Omoljici će poskupeti 8 odsto. Od 10 do 80 odsto biće povećane i cene lokalnih komunalnih taksi za isticanje firmi na poslovnim prostorima, u zavisnosti od veličine i mesta na kojem su postavljene.
Gradsko veće danas je donelo i odluku o formiranju Komisije za polaganje ispita o poznavanju teritorije grada Pančeva, koji je potreban taksistima.