Gubitak NIS-a 3 milijarde dinara

BEOGRAD, 25. decembar 2009. (FoNet) - NIS će ovu godinu završiti gubitkom od oko tri milijarde dinara, što je dobar rezultat, s obzirom na to da je novo rukovodstvo u martu "nasledilo" gubitak od 11 milijardi u prva dva meseca, izjavio je generalni direktor kompanije. Kiril Kravčenko.
On je na konferenciji za novinare, na kojoj je predstavio preliminarne i nerevidirane rezultate poslovanja za 2009. godinu, rekao da je prihod kompanije bio osam milijardi dinara, a da je od marta do novembra čista dobit bila šest milijardi dinara. Rast eksploatacije nafte u ovoj godini bio je 8 odsto, dok je proizvodnja i prodaja derivata bila na istom nivou kao i u 2008.
Po rečima Kravčenka, NIS će u 2010. u preradu nafte investirati oko 250 miliona dolara, a 115-120 miliona je predviđeno za investicije, razvoj eksploatacije i maloprodajne mreže.
Na osnovu rezultata iz ove godine, NIS planira i da broj zaposlenih smanji za 2.000 ljudi, od kojih će 750 otići na osnovu socijalnog programa, a ostatak ili u prevremenu penziju ili kroz "odustajanje od suvišnog iznajmljivanja uslužnog osoblja, kazao je Kravčenko.