Računi za grejanje veći za 10%?

PANČEVO, 25. decembar 2009. (TV Pančevo) - Grejanje od Nove godine skuplje za 10, umesto za 35 odsto po predlogu na kraju septembra. Ovaj predlog u Gradskom veću podržali čalnvoi DS-a i DSS-a. Cena tople vode, po tom predlogu, ostaje ista.
Gradsko veće je danas većinom glasova, i u oddustvu članova Nove Srbie, prihvatilo predlog da grejanje od 1. janura 2010. godine u Pančevu poskupi za 10%. Skupština grada je pred kraj septembra bila donela odluku da usluge JKP "Grejanja" poskupe za više od 35%. Ubrzo je ova odluka, nakon velikog otpora građana, stavljena van snage a cena je ostala do sada ista kao prošle godine. Poskupljenje od 10% znači da bi cena umesto 56, bila oko 62 dinara po kvadratnom metru.
Direktor JKP "Grejanje", Zoran Ašanin, koji je kadar Nove Srbije, u toku prošle nedelje je pred kamerama TV Pančevo tvrdio da će pred odbornike stići isti predlog kakav je bio i krajem septembra, to jest da će grajenje poskupeti za čak više od 40%. On je pritom rekao da sadašnja cena grejanja svaki mesec u ovom preduzeću pravi gubitak od 17 miliona dinara i da je jedini način da se to izbegne upravo poskupljenje koje je predloženo u septembru. Ašanin je danas nakon obelodanjivanja predloga da usluge njegovog preduzeća poskupe za 10 odsto, rekao da nema komentar na ovakav razvoj događaja.
U predlogu odluke koju je podržalo Gradsko veće, stoji i da će grejanje biti naplaćivano na isti način kao i do sada. Obračun "po starom modelu" znači da će računi za grejanje i dalje stizati tokom cele godine, to jest u toku 12 meseci, i da će se cena obračunavati po kvadratnom metru, a ne po utrošku energije u pojedinim podstanicama kao što je stajalo u predlogu s kraja septembra. Cena tople vode za građane koji žive u naselju Kotež II neće biti menjana za sada.
Zoran Jovanović, član Gradskog veća i koordinator Radne grupe koja je utvrđivala predlog odluke o grejanu, za TV Pančevo je izjavio da će Demokratska stranka pritom prepustiti mesto predsednika Upravnog odbora JKP Grejanje, predstavniku građana.
- Gradonačelnica je ponudila a predstavnici građana prihvatili da ubuduće njihov čovek bude predsednik Upravnog odbora Grejanja. Kadar Demokratske stranke, koji je sada na tom mestu, podneće ostavku a onda ćemo dati podršku predstavniku korisnika daljinskog grejanja, kazao je Jovanović.
Odluku o tome ko će biti delegat potrošača doneće predstavnici građana i nekoliiko udruženja i nevladinih organizacija koje su do sada bile aktivne u pregovorima oko odluke o grejanju. Sastanak na kojem će biti doneta ova odluka biće održan u poendeljak, 28. decembr, u 17 sati i 30 minuta, u zgradi Gradske uprave. (nekada Skupština opštine).
- Zadovoljno smo predlogom Radne grupe i time što je prihvaćen veći deo naših primedbi, izjavio je Slavko Malidžan, koji je predstavljao građane u Radnoj grupi.
– Deo kompromisa je i da Radna grupa u kojoj su i predstavnici građana nastavi sa radom. Očekujem da će se raditi mnogo efikasnije i da ćemo novu odluku moći da predložimo već za dva meseca. Do tada treba da stgine i revizorski izveštaj o poslovanju "Grejanja". Očekujem da ćemo tada zajednički moći da utvrdimo i pravu cenu, naglasio je Jovanović.
Konačnu odluku o predlogu sada već Gradskog veća moraće da donesu odbornici Skupštine grada, u utorak, 29. decembra.

Komentari 

 
0 #1 29-12-2009 01:03
Kako-god, mislim da su za ovo krivi predstavnici DSS i NS i da Asanina treba smeniti!
Citiraj