Granski ugovori prioriteti u 2010. godini

BEOGRAD, 28. decembar 2009. (FoNet) - Ministar rada i socijalne politike Rasim Ljajić potpisao je danas prošireno dejstvo posebnog kolektivnog ugovora za zaposlene u kulturi i najavio da će prioriteti u 2010. godini biti potpisivanje što više granskih ugovora i jačanje socijalnog dijaloga.

Lajić je, na konferenciji za novinare u Savezu samostalnih sindikata Srbije (SSSS), ocenio da će i 2010. godina biti teška, pa je potrebno unaprediti socijalni dijalog.

Jedan od uslova za to, objasnio je on, je i reprezentativnost partnera u tom dijalogu. Kada se utvrdi reprezentativnost, onda znamo legitimitet socijalnog aktera i njegovu odgovornost, rekao je Ljajić i uručio potvrde o reprezentativnosti SSSS, ali i granskih sindikata unutar ovog saveza.

Predsednik SSSS Ljubisav Orbović rekao je da će ova godina ostati upamćena po visokoj stopi nezaposlenosti, padu standarda zaposlenih, protestu radnika i gubitku skoro 160.000 radnih mesta.

Orbović je rekao da je sindikat uspeo da pritiskom na Vladu Srbije omogući povezivanje radnog staža i obezbedi zdravstveno osiguranje za one kojima poslodavci nisu uplaćivali doprinose.