Gradski budžet isti, cene veće

Odbornici Skupštine grada usvojili su projektovani budžet za 2010 godinu, u vrednosti od 3 milijarde dinara. U odnosu na ovu godinu planirano je da se u gradsku kasu slije oko 100 miliona dinara više nego 2009 godine. Prioritet je održavanje redovnog života grada, dok će se za kapitalna ulaganja grad zadužiti za oko 219 miliona dinara.
Planirani prihodi u 2010 godini su prema rečima Zorana Jovanovića, člana gradskog veća zaduženog za finansije, oko 2, 3 milijarde dinara, dok se iz komunalnih prihoda očekuje još oko 500 miliona što je ukupno oko 3 milijarde dinara. Kako je kazao Jovanović, sledeće godina će biti gora u odnosu na ovu godinu jer je u budžet iz 2009. prenot deo neutrošenih sredstava iz predhodnih godina.
- Da bi se rashodi sledeće godine uklopili u prihode, svim budžetskim korisnicima su u odnosu na 2009 iz budžeta smanjena sredstva za 12 i po odsto. Jedini izuzetak su seoske mesne zajednice koje su ostale na nivou drugog rebalansa . Ali, ne možemo da se podičimo visinom tih sredstava od 113 miliona dinara. Jedina oblast za koju sredstva nisu smanjena, nego povećana je socijala i to za 11 odsto, rekao je Zoran Jovanović.
Svi budžetski korisnici zajedno su tražili oko 13 milijardi dinara, a gradsko veće je te želje moralo da svede na oko 3 milijarde dinara. Ipak za kapitalna ulaganja grad će se kreditno zadužiti za oko 219 miliona dinara. Taj novac će se uložiti u kanalizaciju u Topoli i na Kudeljarskom nasipu, Ograđivanje autobuske stanice, ali i nabavka 15 autobusa za ATP, rešavanje pitanja animalnog otpada, kao i za završetak zgrade TV Panečvo. Za pojedine investicije novac se očekuje i od Evropske banke za razvoj i fonda za kapitalna ulaganja Vojvodine. Od ovog novca završavala bi se hala u Bagremaru a započeli bi se radovi na rekonstrukciji ulice Maksima Gorkog.
- Jedan deo budžeta služi za održavanje komunalnog života grada. drugi deo je investicioni. Građevinske firme će imati šta da rade u Pančevu od para iz budđeta. Ne onoliko kolio bi želeli, ali radiće. I postoji i razvojni deo u visini od 30 miliona za grinfild zonu, objasnio je Jovanović.
Odbornici Liberalno demokratske partije i Srpske radikalne sanke, kritikovali su ovakav budžet, smatrajući da je rasipnički, da je previše novca usmereno ka gradskoj upravi, i da po mišljenju LDP-a svi moraju podjednako podneti krizu. Kritika je upućena i tome što se teret deficita republičkog budžeta prenosi na lokal. Dok je šef odbornike grupe SRS-a Petar Jojić, podsetio odborničku većinu na obećanja.
- Iz budžeta se finansiraju i preduzeća koja mogu da posluju ssmostalno kao što je Higijena. Pored toga, plaćaju se investicije koje mogu da budu van budžeta, kao što Narodna bašta. Godinama se finansira i ATP za koji je u 2010. predviđen budžet kao i prošlogodišnji koji je bio rekoradan u istoriji. Sve to govori o tome da se nije mnogo vodilo računa o štednji, poručio je sa govornice šef Odborničke grupe LDP-a, Predrag Patić.
Petar Jojić iz SRS-a je obratio pažnju na to da u toku prošle godine nisu ostvarene mnoge stvari koje su obećane.
- Mi iz SRS-a smo utvrdili da 40 stavki niste završili. I za ne vi odbornici, nego oni koji su odgovorni za te poslvoe. Vreme je počnemo ozbiljno da radimo i da budžet bude realan i da ne bude rasipnički, kazao je Jojić.
- Voelo bih da postoje dve ključne stvri: štednja i odgovornost u 2009. N vidim personalo šta se toliko uštedelo i ko je odgovoran za to što se nije uštedelo. Ko je smenjen zato što u realno teškoj situaciji nije uradio sve što može kako bi budžet mogao da bude što više iskorišćen u 2009. A bojim se da će se to nastaviti i u 2010. godini, upozorio je Ljubiša Kesić iz LDP-a.
Milan Jovanov, predsednik udruženja građana za zaštitu Nadela, i član odborničke grupe Narandžastog bloka, tvrdio je da ništa od onog što je obećano građanima na Kudeljarskom nasipu i Misi 2, nije urađeno. Posebno je istakao izgradnju kanalizacije, koje nije mnogo odmakla od početka. Po njegovim rečima, gradskoj upravi je ponuđeno da privatni konzorcijum izgradi kanalizaciju, koju bi grad platio u narednih 5 godina.
Ta firma je htele da podigne kredit u Republici koji se daju preduzećima koja ako ih dobiju, narednih 5 goidna, u vreme ekonomske krize, neće otpuštati radnike. U toku 2009. rata bi bila 5 miliona a 2010. 50 milona Vi već imate 25 milona kreditnog zaduženja za ovu investiiciju. Zar sn ije moglo naći još 25 milona kako bi ta kanalizacija bila završena, upitao je Milan Jovanov, član Odborničke grupe Narandžasti blok i predstavnik građana sa Kudeljarca. Stigao je i odgovor Zorana Jovanovića.
- To nije prihvaćeno jer ako se bilo koja firma zadužuje komercijalno, to zaduženje je sigurno nepovoljnije nego ono koje može da dobije gradski budžet. Nijedna firma neće da radi džabe. Razumem njihov interes i profit ali bi sav trošak povlačenja kredita i kamata morao da plati budžet. A u svakom kreditnom zaduženju, budžet će uvek dobitri povoljnije uslove jer će kod banaka uvek imati veći rejting, kazao je Zoran Jovanović. Odbornika SRS-a tvrdili su da mesne zajednice u kojima oni imaju većinu nisu dobile skoro ništa, narandžasti blok je tražio javnost potrošnje budžeta.
Nijedan od 17 amandmana SRS-a i LDP-a skupštinksa većina nije prihvtaila. Za budžet je glasalo 37 odbornika,. Nakon pauze bez veće rasprave usvojen je i finansijski plan direkcije za izgradnju grada Pančeva, u vrednosti od oko 1,5 milijardi dinara što je oko polovine celokupnog budžeta.

Nakon pauze, u popodnevnom delu sednice, odbornici su usvojili i novu cenu grejanja koja će važiti od 2010 godini. Cena će biti veća za 10 odsto, dok će cena tople vode ostati ista. Za ovu odluku glasali su svi odbornici vladajuće većine, iako je Nova Srbija, iz čijih redova je i direktor JKP Grejanje, izrazila nedogovanje zbog kako su rekli malog pvoećanja cene koje će ovo preduzeće na kraju dovesti na rub propasti.
Podršku vladajuće većine dobio je i Slavko Malidžan, izabrani predstavnik svih skupština stanara, koji je imenovan na mesto predsednika Upravnog odbora Grejanja. Do njegovog izbora je došlo nakon što je Demokratska stranka mesto predsednika ustupila predstavniku građana.
Odbornici Skupštine grada prihvatili su i predlog nove cene vode, koja će u narednoj godini biti veća za 24 odsto. Usvojeni su i predlozi odluka o izradi planova detaljne regulacije Stare Utve, Malog Rita, Gradskog stadiona, naselja Tesla, leve obale Tamiša.

-

Komentari 

 
+1 #1 30-12-2009 12:08
U skupstini nista novo....iz supljeg u prazno
Citiraj