Briket i pelet sve traženiji

 

PANČEVO, 22. oktobar 2017. (TV Pančevo) – Većina Pančevaca ove godine već je završila sa pripremom ogreva za zimu. Drva ima dovoljno, ugalj stiže sukcesivno na stovarišta. Veliki broj Pančevaca se, međutim, prebacuje i na grejanje na briket i pelet, tako da je samo potražnja za peletom za 80 odsto veća nego prošle grejne sezone.

Iako nas ove godine prati miholjsko leto, a temperature dostižu i 26 stepeni, po količini isečenih, iscepanih i lepo složenih drva, bar na Novoj Misi, može se zaključiti da je grejna sezona sve bliža. Pojedini sugrađani, čim se završi jedna, počinju da razmišljaju o sledećoj grejnoj sezoni, pa tokom proleća i leta spremaju ogrev, tako da je većina završila taj posao.

- Kupila sam pelet. Sada je skuplji, zato sam pripremila ranije - rekla je sugrađanka.

- Ranije sam kupio. Malo topolovine, malo bukovine, za potpalu imam neko granje od voća koje sam rezao. Skupio sam 10 kutija od banana. Imam i tonu uglja, a od prošle još pola, meni dovoljno, za nas dvoje u kući - rekao je sugrađanin.

- Nisam nabavio ugalj. Grejemo se na čvrsto gorivo, drva i ugalj. Drva sam nabavio, a ugalj još nisam. Najviše zbog finansijskih razloga - rekao je sugrađanin.

Ove godine, bar za sada, nema većih problema sa nabavkom uglja. Šta se može nabaviti, zavisi od proizvodnje u rudnicima, kažu na jednom od stovarišta. Tako ugalj "banovići" košta 14.700 din po toni, "sušeni vreoci" 12.800, "kostolac” 7.700 dinara po toni. A može se kupiti i ruski ugalj, koji košta 19.800 dinara, koliko treba odvojiti za tonu.

- Dosta je velika potražnja, nije u skladu sa proizvodnjom u rudnicima. To se dešava svake godine. Ljudi čekaju zadnji čas za nabavku. Malo su kasnili i remonti u rudnicima. Konkretno, u Kovinu stalno neki kvarovi. Uspevamo da podmirimo potražnju, ali čeka se - rekao je Uroš Milenković sa stovarišta "Topli dom".

Polednjih nekoliko godina sve više sugrađana odlučuje da tokom grejne sezone koristi pelet kao ogrev. Tako je proizvodnja povećana 30, a potražnja ovog ogreva 80 odsto, kaže Duško Đurić iz "Isimatika".

- Trenutna cena je od 23.400 do 25.000 po toni. Trenutna cena je realna, mada ima cena koje i nisu realne. Peleta ima, ali kako ulazimo u zimu, očekujem da će se količine smanjivati, a cena rasti - kaže Duško Đurić iz "Isimatika".

Prošle grejne sezone više od 40 dana bilo je u jakom minusu. Zbog toga je i bilo problema sa nabavkom svih vrsta ogreva, pošto je bilo sve smrznuto. U šumu nije moglo da se uđe kako bi se izvukla drva, a i piljevina, koja je osnovna sirovina za proizvodnju peleta, bila je smrznuta u silosima. Drva ima dovoljno i na starom buvljaku, cena se kreće od 5 do 6 hiljada dinara po kubiku, u zavisnosti od vrste drveta. Sugrađani koji još uvek nisu nabavili ogrev za predstojeću zimu imaju vremena za to, jer meteorolozi najavljuju da će bar do kraja nedelje biti još toplih dana, pa neće biti potrebe da se pale peći kako bi se ugrejale kuće.

Â