Brestovčani duplirali početne cene zakupa

PANČEVO, 16. oktobar 2017. (TV Pančevo) - Prvog dana licitacije za zakup državne poljoprivredne zemlje dve skroz suprotne slike. Brestovčani su u većini slučajeva, skoro duplirali početni iznos zakupa, dok su ratari iz Novog Sela svu zemlju zakupili po početnim cenama. Licitacije se do 20 . oktobra odvijaju u Pančevu.

Počela je licitacija za zakup državne poljoprivredne zemlje, koja će trajati do 20. avgusta. Prvog dana za zakup su se nadmetali ratari iz Banatskog Brestovca i Banatskog Novog Sela. Sa licitacijom se kasnilo, jer su paori iz Brestovca bili nezadovoljni načinom zakupa, koju propisuje zakon.

Posle niza konsultacija u većini slučajeva cene su skoro duplirane.

Bez obzira što su cene dostizale 46.000 dinara, umesto početnih 22.000 za hektar zakupa, evidentno je bilo da su paori bili energični, kako bi podigli cenu, za čiji zakup je bila zainteresovana jedna kompanija. Posle sušne godine mnogi se pitaju koliko se isplati zakup državne zemlje.

Oni koji su zakupili zemlju, sem predstavnika jedne kompanije nisu zadovoljni cenom, jer je visoka.

Problem koji su istakli paori odnosi se na činjenicu da svi mogu da učestvuju na licitaciji u njihovoj sredini.

Za razliku od Brestovčana, ratari iz Novog Sela su sve površine koje su bile na licitaciji, a nije ih bilo mnogo, zakupili po početnoj ceni.