3 milijarde dinara za narednu godinu

PANČEVO, 29. decembar 2009. (TV Pančevo) - Odbornici Skupštine grada usvojili su projektovani budžet za 2010 godinu, u vrednosti od 3 milijarde dinara. U odnosu na ovu godinu planirano je da se u gradsku kasu slije oko 100 miliona dinara više nego 2009. godine. Prioritet je održavanje redovnog života grada, dok će se za kapitalna ulaganja grad zadužiti za oko 219 miliona dinara.

Planirani prihodi u 2010. godini su prema rečima Zorana Jovanovića, člana gradskog veća zaduženog za finansije, oko 2,3 milijarde dinara, dok se iz komunalnih prihoda očekuje još oko 500 miliona što je ukupno oko 3 milijarde dinara. Kako je kazao Jovanović, sledeće godina će biti gora u odnosu na ovu godinu jer je u budžet iz 2009. prenet deo neutrošenih sredstava iz predhodnih godina.

Svi budžetski korisnici zajedno su tražili oko 13 milijardi dinara, a gradsko veće je te želje moralo da svede na oko 3 milijarde dinara. Ipak, za kapitalna ulaganja grad će se kreditno zadužiti za oko 219 miliona dinara. Taj novac će se uložiti u kanalizaciju u Topoli i na Kudeljarskom nasipu, Ograđivanje autobuske stanice ali i nabavku 15 autobusa za ATP, rešavanje pitanja animalnog otpada, kao i za završetak zgrade TV Pančevo. Za pojedine investicije novac se očekuje i od Evropske banke za razvoj i Fonda za kapitalna ulaganja Vojvodine. Od ovog novca završavala bi se hala u Bagremaru a započeli bi se radovi na rekonstrukciji ulice Maksima Gorkog.

Odbornici Liberalno demokratske partije i Srpske radikalne sanke, kritikovali su ovakav budžet, smatrajući da je rasipnički, da je previše novca usmereno ka gradskoj upravi, i da po mišljenju LDP-a svi moraju podjednako podneti krizu. Kritika je upućena i tome što se teret deficita republičkog budžeta prenosi na lokal. Dok je šef odbornike grupe SRS-a Petar Jojić, podsetio odborničku većinu na obećanja.

Milan Jovanov, predsednik udruženja građana za zaštitu Nadela, i član odborničke grupe Narandžastog bloka, tvrdio je da ništa od onog što je obećano građanima na Kudeljarskom nasipu i Misi 2, nije urađeno. Posebno je istakao izgradnju kanalizacije, koje nije mnogo odmakla od početka. Po njegovim rečima, gradskoj upravi je ponuđeno da privatni konzorcijum izgradi kanalizaciju, koju bi grad platio u narednih 5 godina.

Odbornika SRS-a tvrdili su da mesne zajednice u kojima oni imaju većinu nisu dobile skoro ništa, a narandžasti blok je tražio javnost potrošnje budžeta.

Nijedan od 17 amandmana SRS-a i LDP-a skupštinksa većina nije prihvtaila. Za budžet je glasalo 37 odbornika. Nakon pauze bez veće rasprave, usvojen je i finansijski plan direkcije za izgradnju grada Pančeva, u vrednosti od oko 1,5 milijardi dinara što je oko polovine celokupnog budžeta.